Путин към Ципрас: „Радвам се да ви видя в Москва!“ Атина иска „Турски поток“ през Гърция

Президентът на Русия Владимир Путин призна, че се радва на срещата си с премиера на Гърция Алексис Ципрас. Руският лидер възнамерява да обсъди с него меождународните въпроси и ситуацията в региона, предаде ТАСС.

„Радвам се да ви видя в Москва!“, обърна се Путин към Ципрас в началото на преговорите им в Кремъл. Президентът припомни, че „тази година се навършват 190 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Според руския лидер е „приятно да се отбележи и ръстът в стокообмена“ между Русия и Гърция.

„Имаме за какво да поговорим за ситуацията в региона, по някои международни въпроси“, отбеляза Путин.

Отношенията между Русия и Гърция създават предпоставки за обезпечаването на стабилност и мир в региона, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на разговорите с руския президент Владимир Путин, предадоха ТАСС и „Фокус“.

„Историческите отношения, които има между нашите страни, продължават да са наситени. Това позволява да създадем предпоставки за създаване на стабилност и обезпечаване на мир в региона и света, като цяло“, заяви той.

Ципрас напомни, че от последната му визита в Русия са изминали три години. „Случиха се много промени: Гърция намери своя път и в момента се намира в достатъчно добро положение. Но международният дневен ред продължава да е критичен в много отношения“, отбеляза гръцкият премиер.

Алексис Ципрас заяви още, че води диалог с Европейския съюз за продължаването на „Турски поток“ през гръцка територия към другите европейски страни, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.

„Преговаряме с ЕС“, съобщи той. „Вярвам, че аргументите ни са силни. Имаме постоянството и търпението и вярвам, че вероятно ще имаме позитивни резултати в бъдеще“.

Ципрас подчерта интереса на Гърция да си сътрудничи с Русия в енергетиката. „Ценим Русия като важен партньор в енергийния сектор, тъй като е богата на енергийни ресурси“, обясни премиерът, като добави, че от 2015 година насам Атина води многовекторна политика.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram