Протестите във Франция се разрастват

Между 2 хил. и 5 хил. души, повечето студенти, протестираха вчера в центъра на Париж срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предаде „Франс прес“. Увеличението беше обявено неотдавна от френското правителство (ЕИП).

Протестиращите преминаха през няколко района на града, скандирайки: „Макрон, оставка!“ и „Солидарност с чужденците!“.

От началото на 2019 г. студентите от държавите извън ЕС и ЕИП няма да плащат същите такси като студентите, идващи от ЕС. Те ще плащат 2770 евро за обучението за степен бакалавър и 3770 евро за обучение за степен магистър и доктор. За европейските студенти таксите са съответно 170 евро на година за бакалавър, 243 евро на година за магистър и 380 евро на година за доктор.

Според правителството увеличението на таксите за студентите, идващи от страните извън ЕС и ЕИП, ще позволи да бъдат увеличени стипендиите за другите студенти и да бъдат освободени някои студенти изобщо от такси.

Участници в протеста изразиха безпокойство, че чрез обявеното увеличение Франция отказва приема на чужди бедни студенти. Протестиращите се опасяват, че увеличение може да бъде въведено и за всички студенти.

Акцията протече на фона на протестите на „жълтите жилетки“. От няколко дни във Франция протестират и гимназисти, а вчера по време на техни демонстрациибяха арестувани над 100 души.

Предупреждения за събота

Опасявайки се от нови безредици, премиерът на Франция вчера обеща „изключителни“ мерки за сигурност за планираните в събота протести в Париж и в други градове, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА. Едуар Филип заяви пред депутати, че правителството взима „всички необходими мерки“ да гарантира сигурността по време на протестите. Ще бъдат осигурени подкрепления за вече разположените в цялата страна 65 хил. служители на органите за сигурност.

Той призова „жълтите жилетки“ да останат по домовете си за тяхна собствена безопасност, тъй като по думите му в протестите може да се включат радикални елементи и да се повторят безредиците от миналата събота.

Филип приветства призива на профсъюзни лидери и представители на местната власт за спокойствие. Премиерът призна, че направената от правителството отстъпка по отношение на акциза върху горивата „не отговаря“ на исканията на всички протестиращи. По-рано президентът Еманюел Макрон отмени вдигането на акциза върху горивата, което бе основната причина за протестите на „жълтите жилетки“.

Заради очакваните демонстрации Айфеловата кула, ще бъде затворена в събота. „Обявените за събота, 8 декември протести в Париж, не позволяват приема на посетители при добри условия на сигурност. Ето защо Дружеството за експлоатация на Айфеловата кула реши да я затвори през този ден“, се казва в съобщение на компанията-оператор.

Туристическият обект бе затворен за посещение на 24 ноември, когато се очакваше протести да има на Марсово поле – зоната зад Айфеловата кула. Тогава обаче протестите се насочиха към булевард „Шан-з-Елизе“. Кулата не беше затворена за посещение миналата събота, когато протестите на „жълтите жилетки“ бяха белязани от насилие и вандалски прояви в Париж.

Парите за билетите, закупени онлайн за визита на кулата на 8 декември, ще бъдат автоматично възстановени.

Същевременно от префектурата на Париж бе отправен призив за затваряне на магазините на „Шан-з-Елизе“ в събота заради очакваните нови протести. В същия ден няма да работят още седем музеи и исторически обекти в столицата, сред които парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят „Орсе“, музеите „Гран“ и „Пти пале“, допълват ДПА и „Ройтерс“. Френският министър на културата Франк Ристер каза, че крайнодесни и крайнолеви размирници планират да се смесят с протестиращите в събота.

Източник: Дневник

http://glasove.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram