Френското правителство се събира извънредно

Френското правителство се събира днес на извънредно заседание заради протестите, които прераснаха в размирици и стигнаха до насилие и погром вчера в Париж.

Вчера във френската столица над 100 души бяха ранени, а 287 арестувани при протестите на „жълтите жилетки“. Самите протести обаче в първия зимен ден бяха белязани предимно от действията на крайните и леви, и десни движения. По информация на АФП, към момента са задържани 412 души.

В деня след безредиците един човек е в критично състояние в болница, а на друг лекарите се е наложило да ампутират едната му ръка. Пострадали са  близо 20 служители на реда. 

Заради безредиците премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Полша, където трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице климатична конференция на ООН. Вместо него там отива министърът на екологичния Франсоа дьо Рюжи.

Виновните „ще бъдат разпознати и наказани“, обеща президентът Еманюел Макрон, който насрочи извънредно заседание веднага след връщането си от Буенос Айрес.

Макрон заяви, че никакви протести не могат да оправдаят насилието и вандалщината.

„Това, което се случи в Париж няма нищо общо с мирното изразяване на недоволство„, заяви Макрон от Аржентина, където се намира за срещата на Г20.

Той обаче потвърди политиката си по отношение на горивата, която, по думите му, е необходима в борбата с глобалното затопляне. Протестите на т.нар. жълти жилетки започнаха още преди няколко седмици предимно в страната, като още в началото бяха съпроводени с инциденти.

До ескалация обаче се достигна вчера, в първия зимен ден в Париж, където бяха разбити и ограбени магазини, автомобили бяха изгорени и протестиращи нападнаха полицията.

Размирици имаше и в Марсилия, Тур, Авиньон, Страсбург и други градове.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер не отхвърли напълно възможността за извънредно положение, което е било поискано от полицейския синдикат, но призова за преговори с мирно протестиращите граждани на Франция.

По информация на полицията размириците са предизвикани от анархисти и тя е разпознала над 3000 лица, които са участвали във вандалските прояви.

Опозиционните лидери обвиняват управляващите за изпуснатия контрол.Опозиционният лидер Марин Льо Пен поиска от президента на Франция да организира среща с опозицията.

Според крайнолевия Жан-Люк Меланшон властите „си играят със страха“ на французите, за да дискредитират протеста.

BFMTV

@BFMTV

Après l’Arc de Triomphe, Emmanuel Macron se rend désormais sur l’avenue Kléber

66

180 души говорят за това

Макрон посети Триумфалната арка след завръщането си от Аржентина. Президентът инспектира пораженията по гробницата на незнайния воин в подножието на арката, след което придружен от вътрешния министър Кастанер се запъти към  тълпа от хора и ги приветства.

Както посочва АФП, сред събралите се на улица Клебер са полицейски служители и пожарникари, които Макрон поздравява.

Президентът посети търговци, пострадали от вандализма в Париж.

Вграден видеоклип

BFMTV

@BFMTV

Emmanuel Macron rend visite aux commerçants victimes de vandalisme à Paris

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram