Китай обяснява за протекционизма и Г-20

Говорителя на китайското външно министерство Генг Шуанг, обясни позицията на страната относно забраните за Huawei, редактирането на човешки гени, предстоящата среща на върха на Г-20, протекционизъм и поддържане на многостранна търговска система.

Механизмът на срещата на върха на Г-20 е създаден на фона на световната финансова криза. През последните десет години тя отбеляза забележителен напредък и се превърна във всеобщо призната основна платформа за международно икономическо сътрудничество, която играе важна роля при планирането на глобално икономическо управление на най-високо ниво.

В момента световната икономика е изправена пред риск и натиск и е повлияна от едностранчивост и протекционизъм. Китай се надява, че механизмът на срещата на върха на Г-20 по повод своята 10-та годишнина отново ще демонстрира водещата си роля като основен форум за международно икономическо сътрудничество, ще изпрати положителен сигнал за поддържане на многостранност, застъпничество за партньорство, посветен на изменението на климата, растеж, основаващ се на иновациите и насърчаване на приобщаващото развитие, постигане на практически резултати и въвеждане на нов импулс за световната икономика към курс на солиден, устойчив, балансиран и приобщаващ растеж.

Китай винаги участва активно в сътрудничеството на Г-20. Китайските лидери присъстваха на всички предходни срещи на Г-20 и допринесоха с китайската мъдрост и китайските предложения за подобряване на световното икономическо управление. Срещата на Г20 в Хангжу през 2016 г. е крайъгълен камък в историята на сътрудничеството на Г-20. Всичко това напълно демонстрира пълната подкрепа на Китай за сътрудничеството и многостранността на Г-20.

Китай е готов да работи с всички заинтересовани страни и се стреми към консенсус на предстоящата среща на върха на Г-20 и да гарантира успех.

 Китай е сериозно загрижен от решението на правителството на Нова Зеландия да откаже на телекомуникационна компания в Нова Зеландия да използва Huawei за предоставяне на 5G услуги, позовавайки се на риск за националната сигурност.

Китайското правителство насърчава китайските компании да осъществяват икономическо сътрудничество в други страни въз основа на пазарни принципи и международни правила и спазване на местните закони.

Икономическото и търговско сътрудничество между Китай и Нова Зеландия е взаимно изгодно. Надяваме се, че Нова Зеландия може да изглади условията за работа на китайските предприятия там и да допринесе повече за взаимното доверие и сътрудничество.

 Във връзка с предотвратяване на научните изследвания в областта на редактирането на човешки гени в бъдеще, Китай счита, че това не е въпрос на дипломацията.

В допълнение Китайската национална комисия по здравеопазване, Министерството на науката и технологиите и други заинтересовани асоциации и китайски експерти и учени изразиха своето мнение по този въпрос.

Вчера, Южният университет за наука и технологии в Шенжен коментира, че не е запознат с изследователския проект на Хе и ще започне разследванеСтотици китайски учени се подписаха в писмо в социалните медии, осъждащо изследването, заявявайки, че са „решително“ против него.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram