Холандия стана първата страна без улични кучета

Само си представете колко по-добър би бил светът, ако всяко бездомно куче си намери любящ собственик. Така жителите на Холандия спасиха много бездомни четириноги, давайки им дом. Кучетата в тази страна започнаха нов живот, пълен с щастие и любов.

Правителството предприе редица мерки за постигане на тази цел чрез въвеждане на метода PSVIR (улавяне, стерилизация, ваксинация, идентификация и връщане). Благодарение на това през 2016 г. Холандия стана първата държава, спасила тези красиви създания от самотата и ужаса на улицата. Любителите на животните подкрепят реализирането на тази идея по целия свят.

От 19-ти век в Холандия има огромен брой кучета. Почти всяко семейство държало животно в дома си, което се считало за показател за висок социален статус. Въпреки това широкото разпространение на кучета в страната провокирало огнище на бяс. Това заболяване причинило голям брой смъртни случаи сред населението. От страх много собственици започнали да изоставят домашните си любимци и улиците се напълнили с бездомни кучета.

За да спрат популацията на бездомни кучета, правителството на страната направило стерилизацията и кастрацията задължителни процедури. Операциите станали безплатни, а държавата поела всички разходи по тези процедури.

За да контролира ситуацията правителството приема редица закони за защита на здравето и състоянието на животните. Новото законодателство насърчава собствениците на домашни любимци да осигуряват своевременно лечение и да предотвратяват лошото отношение към тях. Ако собственикът наруши новите правила, той може да бъде затворен до 3 години и да получи глоба в размер на повече от 16 хиляди долара.

Когато решават да се сдобият с куче, холандците често избират домашен любимец сред чистокръвни животни, защото ги смятат за по-красиви и здрави. Поради това холандското правителство увеличи данъците върху покупката на кучета от зоомагазините. Подобни мерки накараха потенциалните собственици да мислят и за други начини за придобиване на домашен любимец и увеличиха шансовете на животните от приютите за достоен живот.

Успоредно с това правителството започна кампания за повишаване на осведомеността сред местните хора, като обясни, че животните се нуждаят от толкова грижи и защита, колкото и хората. Местните жители получиха правото да се грижат за бездомни кучета. Бавно, но сигурно хората се влюбиха в тях и над 1 милион бездомни кучета успяха да си намерят семейство и безопасно място за живеене. Това събитие имаше огромно влияние върху гражданите и в резултат на това 90% от населението се сдоби с домашен любимец.

Тази програма реши всички проблеми наведнъж. За да затвърди успеха, през 2011 г. правителството предаде тази работа на Animal Cops, група полицейски служители, отговорни за защитата и безопасността на кучетата. Днес кучентата в Холандия живеят не само в домовете, но и в повечето магазини, ресторанти и други институции на страната.

discovery world

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram