Смъртоносният Матю от Космоса – като череп с око

Ураганът Матю, който е най-мощната стихия, виждана в САЩ от повече от десетилетие, се насочва към Флорида, Джорджия и двете Каролини.

Вече близо 2 милиона души от крайбрежните зони на източните Съединени щати са призовани да се евакуират, предаде Асошиейтед прес.

Стихията Матю (Matthew) е от категория 3 и ветровете му са със скорост 190 километра в час.

Той премина през Бахамите и се очаква да се доближи до атлантическото крайбрежие на Флорида тази вечер.

Досега бурята отне живота на 21 души в Хаити и на 4-ма в съседната Доминиканска република. В Куба бурята също вилня във вторник с ветрове със скорост от 230 километра в час.

Заради разрушенията в Хаит се наложи САЩ да окажат помощ. Очаква се девет американски военни хеликоптера да пристигнат в страната по-късно днес.

Бурята отнесе мост, свързващ ключови части на страната. Щетите нанесени на жилища и на електропреносната мрежа са големи. Хората са напуснали домовете си и са потърсили убежище в църкви и училища. Заради урагана бяха отменени президентските избори в Хаити, които трябваше да са в неделя.

Хеликоптерите ще обследват най-засегнатите от урагана зони в страната, а после ще участват в изпращането на спешна помощ за бедстващите.

За тези операции са мобилизирани 150-200 американски военни. По-късно днес в столицата на Хаити ще пристигне и звено, което ще командва дейностите на американските военни, участващи в възстановителните операции в Хаити.

Три американски военноморски кораба, сред които кораб-болница и самолетоносач, също се насочиха към Карибите, за да окажат помощ, ако властите на Хаити поискат такава.

Това е сериозна буря, каза американският президент Барак Обама след среща с представители на Федералната агенция за управление на кризите./ БГНЕС, Ruptly, БТА, vesti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram