4-те точки в руския план за сирийските химически оръжи

0
69

Руският план за контрол на химическите оръжия в Сирия, предаден от Москва на Вашингтон за проучване, съдържа 4 точки, предаде Франс прес, като се позова на руския в. „Комерсант“.

Първата точка предвижда присъединяване на Дамаск към Организацията за забрана на химическите оръжия. След това Сирия трябва да разкрие къде се намират химическите й оръжия и местата, на които те се произвеждат. Третият етап се състои в разрешаване на инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия да влизат в Сирия, за да правят проверки. И на четвърто място Дамаск трябва да реши в сътрудничество с инспекторите как да унищожи химическите си оръжия.

Все още не е решено кой ще се заеме с унищожаването на химическите арсенали, пише „Комерсант“. Не е изключено Русия и САЩ да се захванат с това съвместно.

Вчера руската страна предаде на американците плана си за международен контрол на сирийските химически оръжия.

Планът ще бъде обсъден днес в Женева на среща на външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров.

Не е изключено двамата да се срещнат и с пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, който вече е заминал за Женева. „Не изключваме възможността за тристранна среща (с участието на специалния пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими), за да обсъдим перспективите за конференцията за Сирия „Женева-2“, каза руският министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Междувременно представителите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН обсъдиха в Ню Йорк инициативата на Москва за поставяне на сирийското химическо оръжие под международен контрол. Това съобщи пред журналисти дипломатически източник след приключването на срещата, продължила около половин час, предаде ИТАР-ТАСС. Постоянните представители на Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания разговаряха в постоянното представителство на Русия в ООН. След приключването на срещата участниците не направиха изявления пред журналисти.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here