ООН с нови санкции срещу Северна Корея

0
99

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея. Мерките идват в отговор на шестия и най-мощен ядрен опит на Пхенян, предава БНТ.

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун. Идеята за по-строги санкции беше лансирана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Документът на ООН забранява на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат.

Също така се ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца. Ограничава се и износа на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно. Въпреки санкциите американският посланик в ООН Ники Хейли, заяви че Съединените щати не желаят война.

Новите мерки забраняват на всички страни-членки да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян. Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Северна Корея.

Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян. Първоначалният текст, предложен от САЩ, предвиждаше по-сурови мерки, но Вашингтон прие да смекчи санкциите, за да осигури подкрепата на съюзниците на Пхенян – Пекин и Москва./КРОСС

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here