Джон Кери: Доказахме, че Дамаск е атакувал със зарин

Американският държавен секретар Джон Кери призова Конгреса във Вашингтон да гласува в подкрепа на провеждането на военни действия срещу сирийския режим. Той обяви, че САЩ вече са доказали, че при атаката от 21 август край Дамаск е бил използван газ зарин, предава АФП.
Кери поясни, че проби от кръв и коса, предоставени на американските власти от спешните екипи, които са пристигнали на мястото на атаката край сирийската столица, са доказали наличие на извънредно токсичния газ зарин. Заринът е класифициран като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН.

Повече от 110 хиляди души са загинали при конфликта в Сирия от март, 2011г., дни след като край Дамаск беше осъществена предполагаема химическа атака, предаде АФП.

От Сирийската обсерватория за правата на човека съобщиха, че броят на жертвите от началото на 29-месечните бунтове е 110 371 души. Загинали са най-малко 40 146 цивилни граждани, сред които 4000 жени и 5 800 деца.
По време на сблъсъците са били убити 21 850 бунтовници.

Същевременно основният опозиционен блок в Сирия обяви своето разочаровани от решението на американския президент Барак Обама да иска одобрението на Конгреса за предприемането на действия срещу сирийския режим, но въпреки това очаква американските законодатели да одобрят нанасянето на удар, предаде АФП.

„Ние чувстваме разочарование. Ние очаквахме нещата да станат бързо, незабавен удар. Но ние вярваме, че Конгресът ще одобри удар“, каза Самир Нашар, високопоставен представител на Сирийската национална коалиция.

Той допълва, че коалицията е уверена че срещата на арабските външни министри, насрочена за неделя, ще даде „много силна подкрепа“ за водени от САЩ военни действия.

„Турската позиция е също много важна. Вашингтон се нуждае от тази подкрепа. Коалицията ще се свърже с арабските държави и Турция, за да си сътрудничат възможно най-много със Съединените щати. Ние ще опитаме да накараме тези държави да вземат участие във военна операция, което още повече ще облекчи страданията на сирийците“, казва още Нашар./БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram