Сърбия показва пред Владимир Путин 100 танка и нови ракети

Сърбия подготвя грандиозен военен парад по повод стогодишнината от победата в Първата световна война, на който пред руския президент и други световни лидери Белград ще представи най-новото си въоръжение и пред тях ще дефилират над 100 танка. Това пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Съгласно информацията на изданието, на 11 ноември на булеварда пред Палатата (Двореца) „Сърбия“ (преди на Федерацията – бел.ред.) за първи път ще бъдат представени новите системи за противовъздушна отбрана с малък и среден обхват, които трябва да бъдат доставени от Беларус като част от споразумението, което включва и закупуването на още четири изтребителя МиГ-29.

Според източниците на вестника, пред лидера на Русия и представители на още няколко страни ще бъде представен грандиозен преглед на бронирани машини и ще бъде демонстрирана военната мощ на Сърбия.

„На церемония, каквато отдавна не е виждана у нас, Армията на Сърбия ще покаже цялата си огнева мощ“, е заявил вишестоящ военен пред „Новости“ – Пред високите гости ще премине най-съвременното домашно въоръжение, както и най-новите придобивки от света“.

Както пише вестникът, това „уникално“ събитие се случва, докато се водят решаващите преговори за намиране на компромисно решение по косовския въпрос и когато се води динамична дипломация между сръбското политическо ръководство и представителите на великите сили.

Източникът на „Новости“ е посочил, че демонстрацията на военна сила в присъствието на най-голямата държава на света със сигурност ще подгрее нервите на Запада, но също така може да засили позициите на Сърбия в преговорите за Косово.

Според данните на изданието, в основата на доставянето на съвременната военна техника от Беларус е пакета за военно-техническо сътрудничество, за който са водени многомесечни преговори по линията Белград – Минск. Договорът за доставяне на самолетите и системата за ПВО вече е подписан, но поради съгласуването на техническите детайли между двете страни все още не е обявен. В следващите няколко дни ще бъдат уточнени датата и начина на доставката и съдържанието на придружаващия пакет от оръжия и части.

„Новости“ припомня, че договорът за доставката на въоръженията е постигнат миналата година по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич в Минск, а детайлите са съгласувани в хода на директни срещи на военни делегации от двете страни.

Министърът на отбраната Александър Вулин е потвърдил, че споразумението с Беларус е близко до финализиране. Още една стъпка към по-добро сътрудничество ще бъде откриването на военно представителство на Белград в Минск.

„Беларус е много важна и приятелска страна за нас. От ръководството на тази страни получихме четири МиГ-29. Реконструкцията на тези самолети е в ход, а следващата фаза е тяхната модернизация. Разговаряхме със Сергей Шойгу за закупуването на хеликоптер. Ми-35 е уникална техника, която Сърбия никога не е имала и която ще промени много лицето на нашата армия“, цитира „Новости“ думите на Вулин.

Както коментира вестникът, договорът с Беларус е друго важно споразумение в областта на обновяването на ресурсите на сръбските въоръжени сили. Съгласно договора за военно сътрудничество с Русия, по инициатива на президента Путин преди две години е одобрено дарение под формата на шест изтребителя МиГ-29, 30 танка Т-72С и също толкова бронирани машини на пехотата БМРД-2. Тази военна техника, ремонтирана и модернизирана, ще бъде доставена до март 2019 година.

В пакета за руска военна помощ, както е потвърдил „Новости“, ще има и хеликоптери. По принцип е било договорено да се купят три многоцелеви хеликоптери Ми-17, както и четири хеликоптера Ми-35 „Летящ танк“.

„Следващата година ще бъде ключова за нашите въоръжени сили и по-конкретно за нашите военновъздушни сили. В небето на Сърбия ще лети ескадрила от 15 МиГ-29. В допълнение към руските, ще летят и девет хеликоптера „Еърбъс“, които ще бъдат на разположение не само на армията, но и на полицията“, посочват пред вестника от ръководството на сръбските въоръжени сили.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram