Пожари на остров Евбея, евакуират жителите на две села

0
114

Около 500 души на гръцкия остров Евбея, където вчера избухнаха силни пожари, бяха евакуирани, съобщи Франс прес.

Около 250 пожарникари и 62 пожарни автомобила бяха изпратени към засегнатата зона на 90 км северно от столицата Атина.

Движението по основното шосе, преминаващо през дългия 180 километра остров, бе частично спряно, съобщи полицията. Хората, опитващи се да стигнат с коли до Атина от северната част на Евбея, бяха призовани да използват фериботи, които работиха цяла нощ, предаде Асошиейтед прес.

Евакуацията на селата Кондодеспоти и Ставрос е превантивна мярка, посочи правителството, което бе силно критикувано от опозицията за начина, по който действа в края на юли по време на най-тежките пожари в историята на Гърция.

Деветдесет и четири души загинаха в огнената стихия, която опустоши на 23 юли район, намиращ се на изток от Атина, в това число курортното селище Мати. Над 30 души са все още в болница след бедствието.

Гръцкото правителство смени шефовете на полицията и на службата за пожарна безопасност след оставката на министъра, отговарящ за полицията и за вътрешната сигурност.

Опозиционни партии обвиниха правителството, че не е предупредило населението за опасността, че не е взело достатъчни мерки за евентуална евакуация и че е опитало да скрие в продължение на часове мащаба на бедствието.

novini.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here