Може ли мъжът, открил Титаник, да намери Амелия Еърхарт?

През 1937 година Амелия Еърхарт изчезва по време на своя околосветски полет. И до ден днешен от нея няма и следа.

В продължение на десетилетия, мистерията около изчезването й пленява въображението на хората. Какво се е случило с нея? Разбил ли се е самолетът? Ще бъдат ли открити останките й?

За да отговори на тези въпроси, специална експедиция тръгва към остров Никумароро в Тихия океан. А за да хвърли още светлина върху легендата Еърхарт, групата екперти ще бъде водена от друга жива легенда – откривателят на Титаник.

Ще може ли Робърт Балард да успее там, където мнозина не успяха? 

Балард е оптимист. Но много историци се съмняват, че той ще открие нещо.

Амелия Еърхарт не била просто добър пилот – тя била звезда. През 1932 година станала първата жена, която прелетяла над Атлантическия океан без да спре. Пет години по-късно отлетяла към това, което трябвало да се превърне в постижението на живота й – околосветското пътешествие.

Нейният полет бил сензация. Медиите по цял свят го следели. Всеки ден във вестниците имало заглавия за нея. Всички се възхищавали на Еърхарт- тя била една от големите жени в свят, доминиран от мъже.

Нейното пътешествие я отвело от САЩ до Бразилия, прелетяла над Атлантическия океан, Африка, Близкия Изток, Индия, Индонезия, Австралия и накрая – Папуа Нова Гвинея. Останал единствено Тихия океан. Само още едно зареждане и Еърхарт щяла да е в Хаваи, а от там, тя щяла да поеме обртано към дома, Америка.

Но след като излетяла от Папуа Нова Гвинея се родила мистерията. 

Еърхарт така и не стига до следващата си спирка – малкият остров Хауленд. Какво се е случило с нея не става ясно.

Мъжът, който намери Титаник – Робърт Балард.

Да открие останките от легендарният кораб, не е единственото постижение на 77-годишният мъж.Той успява да намери нацисткият линеен кораб Бисмарк на дъното на Атлантическия океан. А сега влага огромно количество енергия и мощ в това, да намери разбития самолет на Еърхарт.

„Нейната история винаги ме е вълнувала, защото тя шокира света правейки това, което всички са мислели, че е невъзможно.Това се опитвам да направя и аз като изследовател на морското дъно“, пише на сайта на експедицията Балард.

Екипът отплава към Никумароро на 7 август, а търсенето на останките на Еърхарт е финансирано от National Geographic.

„Аз съм ловец. Но за да стигна плячката си, трябва първо да се превърна в нея. За това влизам в тази пилотска кабина и започвам да мисля като Амелия“, казва Балард пред NG.

Но защо точно Никумароро?

Еърхарт трябвало да стигне до Хауленд на 2 юли 1973 година. Корабът на бреговата охрана на САЩ, който трябвало да зареди самолета Lockheed Electrа, кротко чакал той да се появи на хоризонта. Но това така и не се случило. Според последните данни от Еърхарт, тя и навигаторът й били близо, но горивото им вече било на привършване. По радиостанцията те заявили, че държат прав курс към Хауленд. След това настъпила тишина.

Но на същата линия като Хауленд се намирал Никумароро. Само че на 648 километра от него. Така се родила първата спекулация – че Еърхарт е пропуснала спирката си и е продължила към следващия остров на който е кацнала. Ала на малкия атол нямало прясна вода. Пилотът и нейният навигатор можели да оцелелят най-много няколко дни и най-вероятно загинали като корабокрушенци.

Американската флота и бреговата охрана на САЩ веднага започнали да издирват Еърхарт. Появила се версията – че самолетът е паднал в океана.

Ами ако не е?

Теориите за това какво се е случило с Амелия не са малко. Повечето, разбира се, са отхвърлени от историците. Версията, че самолета може би се е приземил на Никумароро винаги е била най-правдоподобна. През годините са се появявали и доказателства – мъглява снимка на останки, приличащи на самолет на брега, изоставен лагер и дори… човешки кости.

През 40-те намереният скелет първо е индентифициран като мъжки. После костите изчезват, а само по-снимки, антрополози заключват, че той е на жена, малко по-висока от обичайното, с европейска осанка. Описанието пасва на това на Еърхарт.

Но най-солидните доказателства идват от историкът Рик Гилеспи, който посещава атола. Той твърди, че е намерил артефакти, които свидетелстват, че на мястото е живяла жена от 30-те. По думите му, няколко сигнала за помощ са получени в района по време на изчезването на Еърхарт. Гилеспи вярва, че това е бил викът за помощ на авиаторката и нейният навигатор.

През последните десетилетия, експедициите около Хауленд така и не откриват останки от самолет.

Но какво наистина е станало с Амелия и дали останките й са около Никумароро? Може би Балард е човекът, който ще разбере.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram