Опитаха да откраднат олимпийския огън

Очаква се Пеле да го запали при откриването на игрите на 5 август

Неизвестен мъж беше арестуван от бразилската полиция при опит да открадне факела с олимпийския огън. Това съобщава видеопорталът G1, който успя да заснеме случката. На клипа се вижда как мъжът успява да пробие кордона с охранители на 40-ия километър от парада в Сао Пауло, но бива повален моментално от полицаите и изпратен в ареста.

https://www.youtube.com/watch?v=1o44LCX5grA

След като премина без повече инциденти през Сао Пауло, щафетата с олимпийския огън потегли за Рио де Жанейро, където ще пристигне на 4 август. Ден по-късно пък ще бъдат открити летните олимпийски игри в града.

Полицаите вече са си свършили работата.

Полицаите вече са си свършили работата.

Освен с атаки от недоброжелатели и кандидати да придобият олимпийския факел, в последните месеци организаторите трябваше да се справят също така с икономически и охранителни проблеми, както и със страхове от вируса зика.

Атентатор, който имал план да атакува олимпиадата в Рио, бе заловен междувременно в бразилската джунгла. Валдир Перейра Роча търсел помощ от „Ислямска държава”, за да удари игрите, но бил разкрит от властите. Той се укривал в джунглата дълго време и планирал своята атака.

Роча се предал сам, след като спецчасти го гониха до градчето Виля Бела де Сантисима Триндаде, което се намира на границата с Боливия, в джунглата на щата Мато Гросо. Валдир Перейра Роча е сред последните издирвани от операция „Хаштаг“, която стартира в четвъртък. Първите задържани вече са в затвора в Кампо Гранде, като брадите и дългите им коси бяха обръснати и подстригани. Полицията разкри, че е получила сигнал за групата от ФБР, а след това е внедрила свой човек в нея.

Легендарният футболист Пеле пък е приел да участва в церемонията по откриването на игрите на 5 август. Освен това той е и главният кандидат да запали олимпийския огън на стадиона. За това говори и фактът, че Пеле не беше включен в списъка на 12-те хиляди факлоносци. Припомняме, че през 1999 г. Пеле беше обявен от МОК за спортист на столетието, независимо от това, че никога през живота си не е участвал на олимпиада.

Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram