Започна операция по изваждането на децата от пещерата в Тайланд

0
264
Започна операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, съобщиха световните агенции.

„Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства”, обяви губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

 

Как ще бъдат изведени блокираните момчета в пещерата в Тайланд?

 

За спасителната операция ще помагат 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, съобщава Ройтерс.

 

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

 

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази.

 

Треньорът на блокираните в пещера в Тайланд деца помоли за прошка в писмо

Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и недостиг на кислород. Момчетата и техният треньор са обучени да се гмуркат.

 

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи – нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.

Фрог

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here