Великобритания не може да гарантира статута на гражданите на ЕС

Правителството на Великобритания отказва да се ангажира с гаранция, че гражданите от страни членки на ЕС ще могат да останат на територията на Обединеното кралство след Брекзит, пише „Гардиън“.

По думите на зам.-вътрешния министър Джеймс Броукъншайър кабинетът може единствено да успокои гражданите на страните члени, че засега могат да останат във Великобритания, но техният статус през следващите години ще е проблем, с който трябва да се занимава новият премиер.

Той добави още, че би било „неразумно“ да гарантира каквото и да е без ответни гаранции за 1.2 милиона британци, които живеят в страни от ЕС.

Лейбъристите осъдиха позицията на правителството и обясниха, че е „много, много обидно“ да се отказва правото на милиони жители да планират живота си през следващите няколко години.

Спекулациите за бъдещето на около трите милионаграждани на ЕС на Острова се засилиха след коментарите на вътрешния министър и водещ претендент за наследник на Дейвид Камерън – Тереза Мей. В неделя тя заяви, че „този въпрос ще трябва да бъде разгледан в хода на преговорите с ЕС“, както и, че „никой не е длъжен да остане някъде завинаги“. / mediapool.bg

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram