Кого почитат най-много младите араби? Ердоган е №1, Путин е втори

За младите араби №1 по авторитет сред държавните лидери категорично е турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Това сочи проучване на арабската редакция на Би Би Си, цитирано от вестника „Акшам“. Анкетирани са 25 000 млади хора от 11 страни – Тунис, Алжир, Судан, Палестина, Мароко, Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и Либия.

Резултатите са огласени броени дни след като партията на Ердоган загуби съкрушително повторните избори в Истанбул. Там бившият премиер Йълдъръм беше победен с над 800 хиляди гласа от опозиционера Имамоглу. Резултатът се прие като знак, че Ердоган губи влияние в Турция.

Въпреки това турският президент е убедително на първо място по доверие сред младите араби, радвайки се на 51% подкрепа. Владимир Путин се подкрепя от 28%, а Доналд Тръмп – от 12% от участниците в проучването.

В Судан и Йордания подкрепата за Ердоган е над 75%, а Путин „води“ в Либия, Ливан и Египет.

В същата анкета страните в региона посочват, че Израел е най-голямата заплаха за тях. Според Йемен и Ирак това е Иран, докато в Ирак на второ място са САЩ.

От анкетираните младежи 13% заявяват, че не са религиозни, в сравнение с 8% от анкетата през 2013 година. Най-голямо отдалечаване от религията се наблюдава главно при хора под 30 години – 18%. В Тунис този процент е 30%, а в Либия – над 20%.

trafficnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram