Скандал в Брюксел! Кой ще наследи Юнкер?

Деликатните преговори, водени на срещата на върха на ЕС за намиране на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия, се провалиха и бе свикан кризисен Европейски съвет на 30 юни, съобщи Франс прес.

„Няма мнозинство за никой кандидат. Ще се съберем отново на 30 юни. Ще продължа консултациите“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от срещата.

Слабите надежди за намиране на решение бяха попарени след разговор на Туск с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

„Вчера бях предпазлив оптимист. Днес съм повече предпазлив, отколкото оптимист“, написа той в Twitter след разговора си с двамата лидери.

Макрон отхвърля номинацията на защитавания от Меркел претендент, германеца Манфред Вебер, водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП). Претенденти за председателското място в ЕК са още холандецът Франс Тимерманс от групата на социалистите и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите и центристите „Обнови Европа“.

Човекът, който ще заеме на 1 ноември поста от Жан-Клод Юнкер, трябва да получи подкрепата на 21 от 28 европейски лидери и да събере мнозинство от поне 376 гласа в ЕП.

Направено е предложение за разпределението на четири висши поста в ЕС. ЕНП, най-голямата група в европарламента, иска председателския пост в Европейската комисия и никой не оспорва нейните претенции, но трябва да се намери кандидат, различен от Вебер, заявиха високопоставени източници.

Скандал в Брюксел! Кой ще наследи Юнкер?

Либералите искат да оглавят Европейския съвет, а социалистите ще получат поста ръководител на европейската дипломация. Социалистите и зелените ще си поделят ръководния пост е Европейския парламент, който има 5-годишен мандат, така че представител на всяка от двете групи ще го оглави за по две години и половина.

Белгия

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram