В Полша откриват музей на водката

Полската водка е консумирана от владетели и селяни, използвана е като лекарство, а през Втората световна война дори е раздавана като подкуп на нацистите, информира АП.

Сега във Варшава откриват музей, посветен само на 500-годишната история на полската национална алкохолна напитка. Известна в Полша като „wodka“, което означава „малко вода„, името й идва от чистата течност в резултат на дестилация на зърнени култури – традиционно ръж, пшеница, ечемик или картофи.

Полският музей на водката е опит за прославяне на тази дългогодишна национална традиция и насърчаване на износа на водка като един от най-известните полски продукти в момент, когато продажбите в Полша спадат, тъй като гражданите на централноевропейската страна предпочитат вино.

Новият музей ще бъде отворен за посетители от следващия вторник. Музеят е разположен в бивша фабрика за водка от XIX век, която е реставрирана с помощта на 585 000 евро от Европейския съюз.

Председателят на Полската асоциация на водката Анджей Жумовски се надява мултимедийната експозиция да помогне за по-голямо признаване на националната напитка. Той описа водката като съществена част от наследството на Полша и подчерта, че поляците са първите, които са произвели водка, а не Русия.

Това е част от нашето ДНК, част от историята, наследството и традицията, няма друг продукт, който да е толкова глобален и толкова признат, каза той пред медии.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram