Русия и Китай застават срещу драматични промени, които светът не е виждал 100 години

Няма ограничения за развитието на двустранното сътрудничество между Москва и Пекин. Председателят на КНР Си Дзинпин е убеден, че отношенията между Русия и Китай са издържали изпитанието на променящата се световна ситуация, коментира той на среща с президента на Русия Владимир Путин, съобщава ТАСС.

„Китайско-руските отношения са издържали изпитанието на променящата се ситуация в света и в нашите страни, стъпка по стъпка успяхме да доведем отношенията си до най-високото ниво“, коментира китайският лидер, припомняйки, че дипломатическите отношения между двете страни са изградени преди 70 години.

На фона на драматичните промени, които светът не е виждал през последните 100 години, народите на двете страни и международната общност възлагат големи надежди на нас. Заедно с вас ние сме готови непрекъснато да увеличаваме положителния ефект от нашите отношения на високо равнище“, допълва Си Дзинпин.

Той заяви, че е уверен в успеха на държавното му посещение в Руската федерация и благодари на Путин за топлото посрещане.

„През последните години, включително благодарение на прякото ви участие, отношенията на Русия и Китай са достигнали без преувеличение до безпрецедентно ниво, но най-важното е, че това безпрецедентно високо ниво на нашите отношения се използва ефективно, за да се даде възможност на народите на Русия и КНР да си сътрудничат, използват всичките си конкурентни предимства от двете страни, за пълноценно развитие“, коментира Путин.

Президентът на русия обясни, че с китайските партньори са постави за цел да доведе нивото на търговията до 100 млрд. долара през 2018 г. „С усилията на нашите екипи, правителствата на двете страни, превишихме това ниво. Това са 108 млрд. долара„. Според него, през първото тримесечие на тази годинапоказателите на оборота продължават да растат, като ръстът надхвърля 3,4%.

„Всичко това е резултат от нашата работа и резултатът от нашите екипи. Искам още веднъж да подчертая това, това до голяма степен е вашият личен принос„, добави Путин.

Говорихме подробно за актуални въпроси от международния дневен ред. Позициите на Русия и Китай по ключови глобални въпроси са близки или, както казват дипломатите, съвпадат„, коментира Владимир Путин.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram