Казанлъшки рози дар за папа Франциск

Първото пълно фототипно издание на Четвероевангелието на цар Иван Александър е един от подаръците, който министър-председателят Бойко Борисов носи на папа Франциск по време на аудиенцията днес, която започна преди минути.

На аудиенцията ще бъдат подарени и картина на художника Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски и пещерата, в която е живял, както и разсад за 33 казанлъшки рози.
Припомняме, че ръководителят на националната школа по приложна математика Теодосий Теодосиев е част от делегацията, която ще присъства на аудиенцията при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск. Казанлъшкият учител по физика ще подари кремък от стара диканя на папа Франциск.
Лондонското Четвероевангелие, както също е известен ръкописът, който папа Франциск ще получи от Бойко Борисов, се представя за първи път в пълно фототипно издание. Това е един от най-важните български ръкописи, който след падането на Търново през 1393 година е изнесен в Цариград. След това е откупен от молдовския владетел Александро чел Бун. Следващите стъпки на ръкописа се губят.

Едва през 17 век е открит в записите на Светогорския манастир „Свети Павел“. Документите показват, че през 1837 година на посещение в манастира пристига британецът лорд Робърт Кързън, който вижда Четвероевангелието в библиотеката. Когато на сбогуване питат лорд Кързън какъв подарък иска да получи, той посочва именно него.

Великолепно изработеният ръкопис от 14 век, илюстриран с 366 цветни миниатюри, който е включен в списъка на ЮНЕСКО „Паметта на света“, е най-добре изработеният и най-пълен старобългарски текст, представляващ уникален препис на четирите канонични евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram