Тереза Мей поиска милиарди паунда от Брюксел

Докато всички в Брюксел правят сметки колко точно трябва да плати Великобритания за напускането си на Европейския съюз, Тереза Мей всъщност поиска Обединеното кралство да получи пари от Европейския съюз.

Според британския премиер Европа трябва да изплати на страната ѝ „милиарди паунда“ за акциите на страната в Европейската инвестиционна банка, предава „Гардиън“.

Тя твърди, че, Великобритания има финансови права, които трябва да се отчитат наравно със задълженията, по време на преговорите за Брекзит.

„Много се говори за това, какви задължения трябва да има Обединеното кралство, или за това, какви могат да бъдат правата ни, като се имат предвид парите, които са платени в миналото. Ние ясно казваме, че ще отчитаме и правата, и задълженията“, каза Мей и припомни, че Великобритания участва в няколко големи съвместни с Европейския съюз финансови и инвестиционни проекти. Поради това страната има право на дял в крайната „сметка“.

„Има инвестиционна банка, има инвестиционен фонд, има и други области. Както знаете, това ще бъде важна част от преговорите“, посочва Мей.

Според правителствени източници, делът на Великобритания в банката се оценява на около 10 милиарда евро. Според медиите, в процеса на Брекзит Европейския съюз може да поиска от Великобритания около 100 милиарда евро за различни задължения, поети от Лондон по-рано./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram