Владимир Путин накара Майкъл Помпео да го чака три часа

Владимир Путин накара Майкъл Помпео, който пристигна по указанията на Тръмп за възстановяване на руско-американския диалог да го чака три часа, пише руският вестник “Московский комсомолец“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Срещата в Сочи започна три часа след уговореното време, тъй като руският президент реши да посети област Астрахан в същия ден и излезе от графика. Външният министър Сергей Лавров трябваше да положи много усилия, за да не се почувства госта обиден.

Но, честно казано, Помпео не може да се оплаква: Путин все пак само закъсня, а Доналд Тръмп два пъти анулира вече подготвените срещи. Като цяло – каквото повикало, такова се обадило, пише изданието.

На сутринта представители на Кремъл упорито се преструваха, че срещата с Помпео е „просто част от програмата“ за Владимир Путин. И той изобщо не мисли за нея. „Основните разговори ще бъдат между държавния секретар на САЩ и Сергей Лавров. А Путин ще приеме Помпео в малък прозорец, който той откри в натоварения си график“, обясниха те.

Целият ден бе прекаран от държавния глава в Ахтюбинск, полетът до който от Сочи отнема около час и половина в едната посока. Там, според Дмитрий Песков, президентът имаше предварително планирана голяма програма, включително посещение в центъра за полетни изпитания на Министерството на отбраната, среща за развитието на Астраханската област и среща с губернатора.

На захода към Ахтюбинск Путин беше ескортиран от шест изтребителя от пето поколение – СУ-57. Бяха му показани последните хиперзвукови ракети „Кинжал“, които, както уверяват разработчиците, нямат аналози в света и могат лесно да преодолеят всички съществуващи системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Журналистите, разбира се, подозират, че всичко това е с причина. А чрез преднамерено инспектиране на най-новите оръжия, Владимир Путин ясно се надява да изпрати някакъв сигнал на американския гост, който го чака в Сочи. Но Дмитрий Песков категорично отхвърли подобни предположения. „Президентът не изпраща послание до някого, а се занимава с въпросите на военно-промишления комплекс“, каза той. „Няма нужда да се изграждат теории за конспирация“. Въпреки това остава фактът, че пътуването на Путин до фабриката за военни самолети в Казан в понеделник е много по-малко театрално от днешното посещение на комплекса Ахтюбинск.

Когато Сергей Лавров и Майк Помпео завършваха преговорите си в Сочи (между другото, които продължиха около три часа), Владимир Путин започна да обсъжда проблемите на развитието на пристанището Оля, перспективите за създаване на специална икономическа зона в Каспийско море и други неотложни проблеми на Астраханската област в Ахтюбинск. И за срещата си с Помпео, първоначално насрочено за 18.00, разбира се, нямаше време. Руските дипломати трябваше спешно да внесат корекции в програмата: пресконференцията на руския външен министър и държавния секретар на САЩ бе взето решение да се проведе не след срещата с Путин, а преди нея, за да не изглежда чакането твърдо дълго.

Тези перипетии и свързаните с тях нерви, очевидно, не по най-добрия начин повлияха на Сергей Лавров. Поне на пресконференцията руският министър се появи с яркочервено лице, което, разбира се, можеше да се дължи на сочински тен. Но той очевидно не е имал време да отиде на плажа в понеделник или вторник.
Според Лавров разговорът с Помпео се оказа откровен и полезен: въпреки продължаващите разногласия, и двете страни проявяват интерес към нормализиране на диалога и възстановяване на вече замразени комуникационни канали. Създаването на експертни и бизнес съвети на Руската федерация-САЩ отново беше на дневен ред, нещо за което напразно се опитваха да преговарят с Рекс Тилърсън.

Надеждата, че този път всичко ще се получи, се дава от публикуването на доклада на специалния прокурор Мюлер, който, както знаете, не е открил нищо престъпно в отношенията между Тръмп и Москва. „Надяваме се, че страстите в чужбина ще отшумят и най-накрая ще можем да продължим напред в установяването на по-конструктивен и професионален диалог между Русия и Съединените щати“, каза Лавров, отбелязвайки, че е дал на Помпео „меморандум“ със специфични предложения от Москва.

Както се очакваше, ръководителите на дипломатическите ведомства в продължение на три часа обсъждаха впечатляващ кръг от теми, но очевидно не намериха конкретни допирни точки. Помпео каза, че е дошло времето президентът на Венецуела Николас Мадуро да напусне, за да сложи край на страданията на народа на Венецуела, а Русия, според САЩ, трябва да спре да подкрепя престъпния режим. Лавров отговори, че съдбата на Мадуро е дело на жителите на Венецуела и на никой друг. „Демокрацията не се създава със сила“, подчерта той, напомняйки за подобни американски експерименти в Либия и Ирак.

Според Помпео Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Иран и ще обясни на европейските партньори всички рискове, свързани с желанието им да запазят ядрената сделка. Съединените щати не искат война с Техеран, но ще бъдат принудени да отговорят, ако има заплаха за американците в Сирия. Позицията на Русия, както знаем, е точно обратната. Москва не вижда никакви рискове при запазването на ядрената сделка. По-скоро обратното. А в Сирия Русия смята иранците за съюзници, а не за врагове.

Докосвайки се до украинската тема, Лавров отново заяви, че няма алтернатива на споразуменията от Минск. В същото време Помпео призова руските власти да „помогнат” на новата власт в Украйна, за да намерят изход от кризата и да освободят украинските моряци, задържани след инцидента в Керченския пролив.

Също така остава неясна съдбата на договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите офанзивни оръжия (СТАРТ), които Кремъл се стреми да продължи за нов срок. Американският външен министър каза, че сега става дума за разширяване на диалога за осигуряване на стратегическа стабилност. „Искаме да направим всичко, за да може Китай да участва в тези преговори“, подчерта Помпео.

С такъв противоречив багаж външните министри на Русия и САЩ пристигнаха в 20:00 часа в президентската резиденция в „Бочаров ручей“. Трябва се отбележи, че Владимир Путин, осъзнавайки, че е закъснял „безбожно“, все пак е намалил престоя си на астраханска земя – по-специално, отменяйки срещата с местния губернатор. Това обаче не помогна много на Майк Помпео – той прекара повече от час в нетърпение да чака в резиденцията. Макар че имаше възможност отново да „свери часовника“, както казват дипломатите, с други поканени – Юрий Ушаков, помощник на Путин за международни отношения и Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване.

В началото на срещата Владимир Путин каза, че според него сега са се появили условия за възстановяване на руско-американските отношения. В това той е бил убеден от неотдавнашното обаждане на президента Тръмп и докладът на специалния прокурор Мюлер. „Въпреки цялата екзотика на работата на неговата комисия, ние трябва да му отдадем дължимото: като цяло той проведе обективно разследване и потвърди липсата на всякакви следи и всякакви тайни споразумения между Русия и сегашната администрация, които първоначално сме характеризирали като пълна глупост“, подчерта той.

„Много бих искал посещението ви като държавен секретар да благоприятства нашите двустранни отношения и да допринесе за тяхното развитие“, каза Путин, обръщайки се към Помпео.

Държавният секретар потвърди в отговор, че въпреки останалите разногласия Русия и Съединените щати могат да работят продуктивно и да си сътрудничат. С това съобщение той е изпратен в Сочи от Доналд Тръмп. „Можем да си сътрудничим за Северна Корея, за Афганистан и по други въпроси. И също така да говорим за стратегически диалог, така че целият свят да се възползва от това“, предложи Помпео.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram