449 загинаха при труса в Непал, блокирани алпинисти под Еверест

0
80

Най-малко 449 души са загинали при днешното опустошително земетресение с магнитуд 7,9 в Непал. Говорител на непалското министерство на вътрешните работи съобщи, че 71 души са загинали в столицата Катманду.

Земетресението, което бе последвано от няколко вторични труса, е усетено още в Бангладеш, както и в Делхи и други градове в Северна Индия. Трусът предизвика лавини по склоновете на Еверест. Една от тях е нанесла сериозни щети на базовия лагер на Еверест, в който са блокирани няколко алпинисти.

43 са жертвите в съседния град Бактапур. Епицентърът на труса, с дълбочина едва 2 километра, е бил на 80 км източно от непалския град Покхара.

Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения:

Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км. от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от 19-и век.

По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду.

Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред Си Ен Ен:“

„Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго.“

Очаква се броят на жертвите да достигне стотици, тъй като все още не е постъпила информация за загиналите и разрушенията в района на епицентъра на труса./Гласове

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here