Ердоган заявил, че „Света София“ може да бъде отворена като джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил в телевизионно предаване снощи, че „Света София“ може да бъде отворена за безплатни посещения, при това не като музей, а под името джамия „Света София“, съобщава в.“Миллиет“. Ердоган е посочил това в съвместно телевизионно предаване на турските телевизии ТГРТ Хабер и Беяз ТВ, отговаряйки на въпрос дали посещенията в „Света София“ може да станат безплатни, уточнява БТА.

Ердоган заявил, че това лесно може да стане, като изтъкнал също, че „Света София“ може да бъде извадена от статута на музей и да бъде отворена за безплатни посещения като джамия „Света София“. По думте му, даването на „Света София“ на статут на музей е стъпка, произтичаща от начина на мислене на Народнорепубликанската партия. Ние ще променим тази стъпка, казал още президентът.

Храмът „Св. София“ е най-внушителният паметник на византийското изкуство. Изграден е от двама гениални архитекти – Антимий от Тралес и Исидор от Милет през 532-537 година по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан (527-565). Църквата била част от дворцовия императорски комплекс. Ето защо е градена като най-голямата „парадна зала на двореца“. Нейните строители се справят безпогрешно с изискванията на владетеля, припомня сайтът pravoslavieto.com.

След падането на Константинопол под турско робство през 1453 г., „Св. София“ била превърната в джамия.

Юстинияновият храм и до днес най-забележителният, най-величественият паметник на християнската архитектура от византийски стил през най-цветущия му период на развитие.

Гласове

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram