Нирвана е състояние, не се обяснява с думи

Постигането на нирвана е цел в Будизма. Движението има специален ден – 15-ти февруари.                                                                                                                                 Терминът Нирванапросветление, пробуждане, издигане на духа, означава постигане на  пълно спокойствие на ума, след като са изчезнали крайните фантазии, алчността, ненавистта, страхът, завистта, ревността, злобата, които правят човека нещастен, а после и останалите.

Има различни видове нирвана, но, най-общо казано, това е състояние на блаженство, което се преживява и не се обяснява с думи. Означава край на страданието, свобода от илюзии, най-висше щастие.                                                              Будизмът е много древна, богата и мъдра религия, съществува от около 2500 г. пр. н. е. Разпространена е преди всичко в азиатските страни. Засилва популярността си в западния свят през 20-тото столетие. Буда се възприема като човешко същество, с неговите слабости и сила, с моменти на щастие и страдание, но достигнал съвършена мъдрост. Будизмът дори не е точно религия, а философия и психология.                                                                                                           Философията на Будисткото движение, която до ден днешен не се е променила, е: освобождаването на всички същества от скръб и страдания, постигане на просветление, издигане на духа, хармония на тялото и духа.
Будистката философия се основава на четири мъдрости, една от които е нирвана. Във всяка от тях се говори за избавление от физическото и духовно страдание.  Всички те целят да контролираме и напътстваме чувствата си, за да постигнем едно дълготрайно щастие и да го предадем с любов и на другите.       Медитацията е метод за осъществяване на контакт между дух и тяло, за постигане на покой и освобождаване от проблема.                                                                                        Йога е контрол и усъвършенстване на физиката на индивида.                                                 Рейки е “игра” с енергии, като целта е концентрация на позитивната енергия на даващия рейки, за да се премахнат блокади или негативни влияния на страдащия индивид.                                                                                                                                                 Какво ще открие всеки човек в тази философия, е въпрос на лична гледна точка. Но при всички случаи това е една  възможност за трениране на сетивата, за докосване до мъдростта по пътя към щастието и откриване на нови измерения в човешкия живот.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram