Хиляден протест в Хърватия срещу посещението на сръбския президент

Над 1000 души протестираха в центъра на Загреб срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия, съобщава националната телевизия ХРТ. Сръбският държавен глава пристигна в Хърватия на двудневна визита и беше посрещнат тържествено от хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, с която ще проведе разговор при закрити врати. Посещението се смята за начало на нормализирането на отношенията между двете страни.

В същото време на централния площад в столицата „Бан Йелачич“ се събраха над 1000 души с национални знамена, атмосферата е много емоционална, предаде БГНЕС. Организатори са сдружението на хърватските ветерани от войните през 90-те години в бивша Югославия и техните семейства.

Броят на протестиращите можеше да бъде и по-голям, ако полицията не беше затворила достъпа до първоначалното място, където трябваше да се проведе акцията, и не го беше преместила на централния площад. Полиция и специални части охраняват демонстрантите. В навечерието на визитата на Вучич хърватски медии припомниха негови закани от времето на войните. Сред обществеността в страната сегашният сръбски президент е добре познат като помощник на Воислав Шешел и член на Сръбската радикална партия. По време на войните през 90-те години Вучич бе един от хората, които подтикнаха сърбите в Хърватия към война.

© Actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram