Опитен пилот управлявал разбилия се Ан-148

0
273

Изключително опитен е бил командирът на разбилия се самолет „Ан-148“ край Москва. Името му  е Валерий Губанов и той е имал над 5 000 полетни часа зад гърба си. Това съобщи пред РИА „Новости“ ръководителят на пресслужбата на  „Саратовски авиолинии“, чиито бе самолетът, Елена Воронова.

Командирът на самолета Губанов Валери Иванович е роден през 1966 г., завършва във Висше военно училище за пилоти в Тамбов.

„Валери Иванович има над 2800 часа полетно време на този тип самолети) и общо над 5000″, добави Воронова.

Ан-148 на „Саратовски авиолинии“ падна две минути след излитането си от летище „Домодедово“ край Москва към Орск. Отломките на машината са открити в поле в Раменска област, в Подмосковието. Изпратени са над 150 спасители, но достигането им е затруднено заради натрупания сняг и за някои дори се налага да ходят пеша.

По предварителна информация на самолета са се качили общо 71 души – 65 пътници и 6-има екипаж. Няма данни за оцелели. Властите обявиха, че шансовете да има такива са нищожни.

Според „Лента“ още в първите минути след пристигането си спасителите са се натъкнали на части от телата на минимум 50 души.

Веднага се появиха и спекулации за причината за инцидента. Появи се версия, че излитащият самолет се е сблъскал с хеликоптер на Руските пощи.

Пред lifе.ru прессекретарят на Пощите Екатерина Крудова обаче категорично отрече подобна възможност.

„Разполагаме само с два хеликоптера и към момента те се намират в Далечния изток и не се използват“, коментира тя.

Очевидци разказват, че преди падането си самолетът е горял. Следственият комитет на Русия вече е започнал разследване, като властите предполагат, че причината за падането му е неспазване на изискванията на безопасност за въздушния транспорт. Основните версии за катастрофата са 3: технически проблем, рязко влошаване на времето или пилотска грешка. Експерти обаче са на мнение, че метеорологичните условия не са били рискови, въпреки че по-рано днес бяха отменени над 30 полета от различните московски летища.

Данните от сайта flightradar24 показват, че машината рязко е загубила височина, преди да спре да подава информация.

Разбилата се машината Ан-148 е била произведена преди 7 години, а „Саратовски авиолинии“ я купили преди година.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here