Русия иска новото име на Македония да бъде обсъдено в Съвета за сигурност

Русия смята, че темата за преименуването на Македония трябва да бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви в интервю за ТАСС посланикът на Руската федерация в Скопие Сергей Баздникин.

 Той каза, че споразумението за промяната на името на Македония е усилило разкола в републиката, което ще има дългосрочни негативни последствия за Балканите.

Дипломатът посочи, че почти две трети от населението са бойкотирали състоялия се на 30 септември 2018 г. референдум за Преспанското споразумение. Посланикът подчерта, че Русия, колкото и да се опитват да я обвиняват за това, в никакъв случай не е заинтересована от дестабилизация на ситуацията в Македония и на Балканите.

Необходимо е да си даваме сметка, че Преспанското споразумение е сключено със сериозно нарушаване на нормите на вътрешното и международното право, с други думи излиза извън границите на правното поле. То едва ли ще може да бъде инструмент за постигане на справедливо, устойчиво и дългосрочно решаване на проблема за държавното наименование на Македония, заяви посланикът.

Обратното, както неведнъж подчертава президентът на Македония Георге Иванов, вместо решаване на един стар проблем, Преспанското споразумение може да създаде много нови, каза руският посланик. Той подчерта, че присъединяването на Македония към НАТО заедно с агресивната реторика на редица представители на алианса, не предвещават нищо хубаво.

(БТА)

Гласове

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram