Руски вестник: ЕС иска да приеме балканските страни, за да неутрализира влиянието на Москва и Пекин

Руският всекидневник „Независимая газета“ подробно отразява обявяването от Европейската комисия вчера на „пътна карта“ за разширението на ЕС на Балканите. Една от причините за повишеното внимание на Брюксел към този регион е опитът да бъде неутрализирано геополитическото влияние на Русия и Китай в региона, отбелязва вестникът, като обръща внимание, че главни кандидати за приемане в ЕС са Сърбия и Черна гора. Именно тези две страни са смятани за най-тясно свързани с Русия политически и исторически.

Само преди няколко години шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви мораториум върху приемането на нови страни в ЕС, но сега комисията реши да отвори вратите за балканските страни, пише „Независимая газета“. Причините за нарасналия интерес на Брюксел към този регион са две. Първо, ЕС се опитва да отнеме инициативата на Русия и Китай, които, както и Брюксел, търсят възможности да укрепят влиянието си на Балканите. Вестникът цитира неназован високопоставен чиновник от ЕС, пожелал анонимност, според когото „геополитическото влияние на Русия, Китай и Турция там расте, затова ние трябва да направим така, че влиянието на ЕС да остане доминиращо“.

Второ, стабилността на Балканите е гаранция за благополучието на ЕС, особено в контекста на миграционната криза. Именно през този регион в Европа проникват бежанци, ислямисти и престъпници, посочва всекидневникът.

Цитиран е експертът по евроинтеграция от авторитетния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО) Александър Тевдой-Бурмули, според когото, европейците са обречени да отделят повече време на Балканите – обхванат от вълнения район, страдащ от етнически конфликти и престъпност. Затова ЕС от дълго време търси възможности и инструменти за неговата стабилизация. Експертът напомня, че Балканите са и транзитен район и „затова трябва да бъде интегриран в енергийната структура на ЕС“.

На пътя на присъединяването на балканските страни в ЕС остават редица прегради, добавя „Независимая газета“. Освен вътрешните реформи, шестте страни кандидатки трябва да коригират външната си политика, така че тя да съвпада с курса на ЕС. Това, от своя страна, може да създаде трудности за Сърбия. По-рано в Белград говореха за недопустимост да се използват санкции срещу Русия. Освен това ЕС иска да бъдат уредени неразрешените конфликти на страните кандидатки със съседите им. Това се отнася и за Сърбия, която все още не е установила формални отношения с Косово. Трудности могат да възникнат и у Македония, която е в конфликт с Гърция, отбелязва руският вестник.

Припомня се, че в края на февруари Юнкер тръгва на обиколка из Балканите, за да разговаря с ръководителите на страните там. Шефът на Еврокомисията ще посети Белград, Подгорица, Прищина, Сараево, Скопие и Тирана, а накрая ще отиде и в София, защото България сега е председател на Съвета на ЕС, отбелязва вестникът.

Накрая отново е цитиран експертът Тевдой-Бурмули, че рискът да се внесат проблемите на Балканите в ЕС съществува, но като цяло решението на ЕС да отвори за тези страни възможности за по-близко сътрудничество, е оправдано. Според него Балканите ще бъдат доста изостанал регион на общия фон на ЕС и ще изискват допълнително финансиране от Брюксел.

Но сближението на тези страни с ЕС ще позволи на съюза успешно да контролира и да коригира ситуацията на Балканите„, заключава експертът, цитиран от „Независимая газета“.

 БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram