31 пъти България е осъдена в Европейският съд в Страсбург за 2017 г.

0
173
Парламентът прие годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу Република България за 2017 г. Срещу страната ни са заведени 623 дела.

Данните от доклада сочат, че има 623 жалби срещу страната ни за 2017 г. По 65 има постановени решения, като за 31 от тях са осъдителни. 2 допълнителни решения по въпроса за обезщетенията, 6 оправдателни решения по същество, 14 решения, с които съдът е отхвърлил жалбите като недопустими, и 12 решения, с които жалбите се заличават от списъка на делата. По критерий брой висящи жалби пред ЕПСЧ за 2017 г. България отново се нарежда на 15-о място

 

В хода на дискусията по доклада лидерът на БСП Корнелия Нинова призова правителството да изпълни закона и да заведе регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург. Нинова заяви, че осъдителното решение по едно дело за 55 000 евро е по вина на премиера Бойко Борисов, а заради Цветан Цветанов има 6 дела, по които България трябва да плати 120 000 евро.

 

От левицата заявиха, че няма да подкрепят доклада за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, защото от него няма да има последствия. Според Крум Зарков за това не са виновни авторите му, а управляващото мнозинство. Много от решенията на ЕСПЧ се повтарят систематично и трябва да се вземат мерки, коментира той. Зарков обаче отбеляза, че по-рано днес мнозинството е отхвърлило предложените от БСП мерки в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, така че хората да могат да се възползват от правосъдие в собствената си страна и да не прибягват до международно, съобщава БТА.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов коментира, че проблемът на законопроекта е бил, че той е „една гола декларация без процедура“ и дори привидно няма да изпълни съответните решения на Европейския съд.

 Фрог
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here