В Русия празнуват Богоявление

Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, традиционен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, предаде Франс прес.

В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий.

Същото сториха и множество други жители на страната, скачайки в заледени водоеми въпреки студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви.

През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона хора в Русия. ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания.

Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. При все това Кремъл съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници.

В Норилск – в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе „поради съображения за сигурност“, съобщи РИА Новости.

В съседните предимно православни страни – Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии.
Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти – в името на Отца, Сина и Светия дух. Ритуалът символизира кръщението на Исус Христос в р. Йордан./ Дарик

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram