С тържествена церемония Румъния пое ротационното председателство на ЕС за шест месеца

0
78

В концертната зала в Букурещ „Атенеум“ се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца, предадоха световните агенции.
„Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект“, заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис, предаде ТАСС.

Йоханис, който е центрист и представлява Румъния на срещите на върха на ЕС, отправи критики към социалдемократическото правителство за неговата подготовка за ротационното председателство, както и за неговите планове за реформи на съдебната система, породили безпокойството и на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Вчера на церемонията в Букурещ премиерката на Румъния Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство.
„Някои в Брюксел вярват, че политическите борби и безпокойството заради върховенството на закона могат да засенчат основната отговорност на Румъния да търси консенсус между правителствата от ЕС по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре подготвена да управлява важните въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско ниво“, подчерта Дънчила.

На тържественото събитие присъстваха и лидерите на ЕС.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: „Да, Европейският съюз е съставен от компромиси, но когато става дума за човешки права, когато става дума за правова държава, за борба с корупцията, няма възможен компромис“, предаде Франс прес.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък каза, че „някои в ЕС си мислят, че е знак за сила това, че действат извън правилата“. „Но те грешат, това е знак за слабост“, допълни той.
„Призовавам румънците да защитават основите на нашата политическа цивилизация – свободата, интегритета, зачитането на истината в обществения живот, на правовата държава, на конституцията“, допълни Туск. Речта си той произнесе на румънски език и беше силно аплодиран, отбелязва Франс прес.
На гала вечерта отсъстваше председателят на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Ливиу Драгня. Той започна пред европейското правосъдие процедура срещу ЕК заради това, че неговата презумпция за невинност не е била достатъчно съблюдавана в разследване срещу него за предполагаеми измами с европейски фондове, припомня Франс прес.

По време на вчерашната церемония в Букурещ въпреки снега стотици демонстранти се събраха пред концертната зала, размахвайки знамената на Румъния и на ЕС. Техният протест целеше да насочи вниманието върху корупцията в правителството, отбелязва Асошиейтед прес.
Върху фасадата на сградата, в която бе планираната вечерята на европейските представители, прожектор „изписа“, че протестиращите „искат ЕС“, а управляващите социалдемократи „искат Русия“.
По време на концерта в „Атенеум“ политиците пък изслушаха оркестър, изпълняващ пламенната творба „Румънска рапсодия“ на Джордже Енеску.
БТА

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here