Карта на света с температурните аномалии публикуваха от НАСА

0
393

На картата се вижда, че в края на декември и началото на януари в някои части на света има или твърде топло времеили тежки студове.

Студ сковава голяма част от Канада и Средния запад и Източните Съединени щати. Ежедневни ниски температурни рекорди падат като снежинки. Затова пък в Европа, Азия и в Западните щати на САЩ, Аляска, както и за по-голямата част от света декември и януари са необичайно топли.

Хората в Калифорния се тревожат за горски пожари по време на това, което трябва да бъде влажния сезон, а в Аляска се пързалят с кънки по тениски, пише американската космическа агенция на своята страница.

Тази карта на температурните аномалии се основава на данни от инструмента MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) на космическия апарат Terra на НАСА. Тя показва температурата на земната повърхност от 26 декември 2017 до 2 януари 2018 г., в сравнение със средните температури за периода 2001-2010 г. за същия осемдневен период.

В червено на картата са показани зони, които са по-горещи от обикновено, в синьо – по-студено от обикновено. Белите зони на картата са с нормални температури, а сивите области има недостатъчно данни, най-вероятно поради плътна облачна покривка.

От НАСА правят уточнението, че картата показва повърхностната температура на земята, а не температурата на въздуха./ Дарик

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here