Офанзивата на Турция срещу кюрдите в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че планираната военна операция на Турция срещу кюрдските бойци в Сирия не зависи от обявеното изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, съобщават турските медии.

Ако САЩ не изтеглят войските си навреме, изтъкна Чавушоглу, Анкара ще предприеме военна офанзива срещу „Отрядите за народна защита“ на сирийските кюрди източно от река Ефрат, обявена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в средата на декември и отложена дни по-късно.

„Ако (изтеглянето) бъде отложено с нелепи оправдания като, че турците избиват кюрдите, което не съответства на реалността, ние ще изпълним това решение“, предупреди Чавушоглу.

Турция и САЩ са в обтегнати отношения във връзка с бъдещето на сирийските кюрдски сили, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изненадващо обявление миналия месец, че ще изтегли 2000 американски военнослужещи от Сирия.

Отдавна искахме САЩ да прекратят подкрепата за „Отрядите за народна защита“, посочи турският първи дипломат, добавяйки, че е подписана пътна карта с Вашингтон, целяща разрешаването на проблема.

Министърът се възползва от възможността да обяви, че турският президент планира да проведе двустранна среща с руския си колега Владимир Путин, както и тристранна среща на върха във формат Астана. Той не е споменал точните дни, но отбелязал, че Москва ще предложи график.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram