Промени в полското правителство

0
99
По предложение на премиера Матеуш Моравецки бяха направени промени на ключови министерски постове в полското правителство. Те бяха обявени от президента Анджей Дуда на церемония, излъчвана пряко по телевизията, предаде Франс прес.

Сменени бяха министрите на външните работи Витолд Вашчиковски и на отбраната Антони Мачеревич. На тяхно място бяха назначени съответно Яцек Чапутович, досегашен заместник-външен министър, и Мариуш Блашчак, който до днес бе министър на вътрешните работи и администрацията. Министър на вътрешните работи стана Йоахим Бруджински.

Тереса Червинска бе назначена за министър на финансите – пост, който досега бе заеман от самия Моравецки, съобщи Ройтерс.

Сменени бяха още министри на околната среда Ян Шишко, на здравеопазването Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска. Новият министър на околната среда е Хенрик Ковалчик, а на здравеопазването – Лукаш Шумовски, предаде ТАСС.

Министър на инвестициите и развитието ще бъде Йежи Квечински. Създава се ново министерство по въпросите на предприемачеството и технологиите начело с Ядвига Емилевич.

БГНЕС

Промените в полското правителство бяха направени в момент, когато новият премиер се опитва да подобри обтегнатите отношения между страната и Европейската комисия. За целта по-късно днес Моравецки заминава за Брюксел, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че отстраненият външен министър Витолд Вашчиковски бе начело на полската дипломация по време на преизбирането на бившия полски премиер, либерала Доналд Туск, за втори мандат като председател на Европейския съвет. Полша бе единствената страна членка на ЕС, която гласува против Туск. По времето на Вашчиковски освен това се обтегнаха отношенията на Полша с Германия и Франция.

Отстраненият министър на отбраната Мачеревич пък е заклет антикомунист, харизматичен оратор и бе подкрепян от част от консервативния електорат на управляващата консервативна националистическа партия „Право и справедливост“. Той обаче бе полемична фигура заради някои свои изненадващи изказвания и влезе в открит конфликт с президента Анджей Дуда заради дълбоките различия помежду им по въпроса за реформата на въоръжените сили, отбелязва Франс прес.

Смененият министър на околната среда Ян Шишко бе в центъра на международен скандал, касаещ сечта в Беловежката гора. Смененият министър на здравеопазването Константи Радживил пък трябваше да се справи с лекарски протести.

По повод промените в полското правителство Асошиейтед прес отбелязва, че страната се опитва да възприеме по-отстъпчив подход спрямо ЕС. Министърът на правосъдието Збигнев Жобро, автор на спорната реформа на съдебната система, породила протести в Полша и критики от страна на ЕК, обаче не бе сменен. Това е индикация, че премиерът подкрепя тази реформа.

Полша промени правителство
БГНЕС
Дарик

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here