САЩ няма да се изтеглят от Сирия, ако Турция не гарантира безопасността на кюрдите

0
161
epaselect epa07196982 US National Security Adviser, John Bolton, is seen inside an official car as he arrives for a bilateral meeting at the residence of the elected President, Jair Bolsonaro, in Rio Janeiro, Brazil, 29 November 2018. EPA/Antonio Lacerda

САЩ няма да изтеглят армията от Сирия, докато Турция не гарантира безопасността на кюрдите. Тази позиция изрази съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън, цитиран от NBC.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да изтегли американските войнициот Северна Сирия, докато турското правителство не гарантира, че няма да атакува сирийските кюрдски сили, който са важен съюзник на Съединените щати в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава“), предупреди Болтън.

 Той добави, че Тръмп настоява турският президент Реджеп Ердоган да поеме ангажимент, че ще защити кюрдите след изтеглянето на американските сили. По думите му това е едно от няколко условия, които трябва да бъдат изпълнени преди американските сили да напуснат арабската страна.

Има задачи, които искаме да бъдат изпълнени като условие, за да се изтеглим, отбеляза съветникът на Тръмп.

Той говори пред журналисти на път за Израел и Турция, където ще се опита да обясни политиката на Тръмп за изтегляне от арабската държава. Болтън ще разговаря с израелски представители в неделя и понеделник, а във вторник ще се срещне с Ердоган.

Продължават авиоударите на Запада в Сирия

Убита са 11 души

Другата седмица държавният секретар Майк Помпео започва обиколка в Близкия изток.

Изненадващо на 19 декември Тръмп обяви, че американските сили се изтеглят от Сирия.

news.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here