В Македония направиха признание за цар Самуил

С колегите от София постигнахме съгласие, че цар Самуил е легитимен представител на българското царство. Това каза пред местната телевизия „Канал 5” ръководителят на македонската комисия проф. Драги Георгиев, съобщи Нова телевизия.

Владетелят е една от историческите личности, за които Македония смята, че е част от историята й. Комисията беше създадена след подписването на Договора за приятелство между България и Македония. До момента екипите от София и Скопие проведоха три заседания.

Следващата среща на експертите ще бъде към края на месец февруари. Професор Георгиев съобщи, че има спорове относно жителите на Самуиловото царство. Според него на територията на това царство е имало и други етноси, освен българи. В Самуиловото царства влизат цяла днешна Албания, цяла Сърбия и части на Гърция.

„Канал 5” припомня, че двете комисии са постигнали съгласие, че Григор Пърличев е част от общата ни история. В бъдеще двете страни заедно ще отбелязват и Денят на светите братя Кирил и Методий на 24 май.

факти.бг:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram