20 процента от загиналите при катастрофи в България са пешеходци

0
61


Според статистиката, 20 процента от загиналите при катастрофи в България са пешеходци. Това съобщи в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. „В София картинката е много шокираща и стряскаща. Имаме, от 50 общо загинали, 30 пешеходци, което е близо 60 процента“, допълни той. „Причините са комплексни. Те започват, на първо място, с лошата инфраструктура“, посочи Тодоров и даде примери с изтрити пешеходни пътеки, липсващи острови на трамвайни спирки, използване на некачествена маркировка и боя, която се изтрива до 3 месеца, окаяно състояние на подлезите.

„Това е едната страна на медала. Другата страна на медала е, че има пешеходци, има възрастни хора, има тийнейджъри, които настина не спазват правилата за движение. Хората изведнъж помислиха, че пешеходната пътека е място, което абсолютно ги защитава. А това не е така. На пешеходната пътека, пешеходецът няма абсолютно право. Той трябва да пропусне трамвая, трябва да пропусне автомобила със специален режим, трябва да не пресича рязко, да не излиза внезапно на платното“, обясни Тодоров и допълни, че около една трета от пострадалите пешеходци са пострадали по тяхна вина. „При НСО имаме два проблема.

Той е леко извън пътната безопасност, но той е важен. Кръгът хора, които те охраняват. НСО охранява 12-те конституционни съдии, НСО охранява кмета на София, НСО охранява куп, куп други длъжности и личности, които няма смисъл да ги охранява. Структура с 40 млн. бюджет, с 1 100 души щат. Естествено, че тези автомобили, най-вероятно, понеже те са постоянно на пътя, те са и рискови. Затова, аз им препоръчвам, задължително да си сложат видеорегистратори, нещо, коетоще ги пази и тях. И, ако има утре и спор, дали някой е минал на червено и дали са засекли някого, ето, имаме запис, да се извади този запис. Това ще гарантира и тяхната сигурност“ каза още Владимир Тодоров. /КРОСС/

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here