Херо Мустафа похвали работата на Младен Маринов

0
118

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа похвали работата на вътрешния министър Младен Маринов. На форума за устойчивост на Западните Балкани с фокус в борбата срещу насилствения екстремизъм Херо Мустафа започна словото си по традиция вече на български език.

Тя посочи, че много е говорила за значението на новия етап, в който се намират България и САЩ в техните взаимоотношения. Срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ даде началото на стратегическо партньорство на нови нива. 

Американският посланик похвали силовия министър Младен Маринов, който по думите й е много важен за успехите в областта на насилствения екстремизъм и организираната престъпност. Срещата днес е още един пример за неговите усилия за обединяване на усилията в региона с цел справяне с някои от най-спешните въпроси, пред които сме изправени, изтъкна тя.

Херо Мустафа подчерта, че поставените цели за подобряване на свързаността и партньорството в Западните Балкани е нещо много важно в общите усилия за намаляване на екстремизма и насилието в региона.

Когато работим заедно в целия регион, за да се справим с новите явления, можем да постигнем повече. Нито една страна не е изолирана по отношение на екстремизма и радикализацията, предупреди посланикът.

На лошите им е удобно, когато правителствата не общуват помежду си. Не трябва да позволяваме това“, призова Херо Мустафа и настоя да се намерят нови начини да се борим срещу насилието, екстремизма и корупцията. 

В заключение тя обяви, че САЩ са готови да ни помагат за интеграцията на Западните Балкани, защото „по-силни Западни Балкани означава по-силна Европа и по-силно партньорство“.

Радикализацията – независимо дали е по политически или религиозни идеологии, е в основата на насилствения екстремизъм. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му радикализацията е реална заплаха, подкопаваща принципите и ценностите в демокрацията, доверието в институциите, принципите и върховенството на закона. Необходим е всеобхватен мултидисциплинарен подход и дългосрочни, целеви и целенасочени усилия на национално, регионално и международно ниво, призова силовият министър.

Според него постигането на горепосочените подходи може да доведе до устойчиви резултати само чрез сътрудничество между държавите, държавните институции, местните власти, организации, гражданското общество, етнически, религиозни и други общности.

„Нашата обща цел трябва да бъде утвърждаване на демократичните ценности – образованието, повишаване на свързаността и доверието в институциите, в международния, междукултурния и междуетническия диалог“, акцентира Маринов.

Той изтъкна, че предизвикателствата пред органите за сигурност са огромни, заради което трябва да се следят нивото и характера на заплахата, да действат изпреварващо и своевременно да адаптират инструментите си към промените.

Във фокуса на контролните органи са мрежите за трансгранична и организирана престъпност, проследяването на паричните потоци, пропагандата в киберпространството, обезпечаването на надежден граничен контрол, управлението на миграционния натиск и редица други заплахи. 

Младен Маринов отбеляза, че именно за това обменът между държавите в региона, както с държавните партньори, придобива все повече значение за ефективното противодействие, което трябва да бъде подкрепяно и насърчавано, а не ограничавано по политически и географски причини.

„България е постоянно ангажирана в противодействие на насилствения екстремизъм и разчита на по-нататъшното сътрудничество с всички международни партньори“, каза в заключение силовият министър.

нюз бг

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here