Драго Стойнев: Водата поскъпва, заради концесия на ВиК фирми

0
324
Драгомир Стойнев обясни защо поскъпна водата | Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg
Управляващите от ГЕРБ, със съдействието на КЕВР, подготвят окрупняването и концесионирането на регионални ВиК дружества.
Това каза пред БНР Драгомир Стойнев по повод поскъпването на водата в много райони на страната.

Той прогнозира, че с новите цени чуждестранни инвеститори ще са на печалба, а губещи ще са българските граждани. “Готви се нещо скандално – увеличаване на цените в определени области, така че тия дружества да бъде окрупнени и концесионирани.

„Подготвя се създаването на частни монополи. Видя се какво се случи с ерепетата (ЕРП)“, каза още социалистът. Според Стойнев, за да минат концесиите и чужди пенсионери да прибират печалбите, е необходимо цената на водата да се повиши, което и прави КЕВР в момента. БСП подготвя на 15 декември и протест заради планираното увеличение на цената на водата в 15 града с между 2 и 20%.

Стойнев припомни, че най-голям ще е скокът (20%) в Ямбол, а в столицата София хората ще плащат с 9% повече. Според Стойнев целта на поскъпването е дружествата да станат атрактивни за бъдещи концесионери, а несъгласните с окрупняването общини, като Монтана и Пазарджик, биват наказвани чрез блокиране на достъпа им до средства от европейските структурни фондове.

“Във всичко това виждаме стратегия за източване на спестяванията на българските граждани“, каза още Стойнев. Той уточни, че социалистите са за това държавните активи да бъдат управлявани на пазарен принцип от можещи хора, но да останат на държавата – така печалбите да са за нея, а не за частни чуждестранни инвеститори, които изнасят парите извън България и така хранят чужди пенсионери. /Dir.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here