Трусове в БСП, след като 27 депутати се опълчиха на Нинова и подкрепиха Цацаров

0
263

На заседание на ПГ на БСП преди вота за Сотир Цацаров е взето решение да не се подкрепи кандидатурата му. Дадена е възможност на тези с различно мнение да заявят обратната позиция. Това стана ясно от коментара на Христо Проданов по повод 27-те социалистите дали глас „за“ Цацаров да оглави КПКОНПИ. От думите му стана ясно, че не им е разрешавано да гласуват „за“.

Столетницата излезе с позиция всеки да понесе лична отговорност за действията си. Лична отговорност се носи по различни начини, коментира Проданов. Първо тя се носела пред избирателите и пред партията , която стои зад народния представител. Дали ще има санкции за 27-те разномислещи щяло да се реши на заседание на парламентарната група на левите.

Подкрепата за Сотир Цацаров в противоречие с позицията на лидера Корнелия Нинова обаче не било бламиране. На пленума в събота също щяла да де обсъди темата.

Христо Проданов не си обяснява защо колегите му са застанали зад бившия главен прокурор. Много съм изненадан, коментира червения депутат. На заседанието на групата имало 3-4 мнения „за“ Сотир Цацаров и Проданов не очаквал толкова депутати да подкрепят новия шеф на КПКОНПИ.

Пловдивският депутат Георги Търновалийски, който гласува „за“ Цацаров, сподели, че го познава от дълги години, както и че са работили заедно, още докато новият шеф на КПКОНПИ бил съдия в Пловдив.

За декларацията на БСП, че всеки от 27-те трябва да носи лична отговорност, Търновалийски отсечете: „Нещо от ръководството са се объркали.“ Ние имаме правилник и съм действал спрямо правилника, подчерта социалистът. Елементарен бил коментарът на Татяна Дончева, че „пловдивската група“ подкрепила Цацаров заради натиск от Георги Гергов. Цяла България познава Сотир Цацаров, познават го като експерт, заяви Търновалийски.

За Антон Кутев личната отговорност се носи по различни начини. Той очаква трусове в БСП, но не заради гласуването в подкрепа на Цацаров. Червеният депутат дори очаква разцепление в групата на социалистите.

Имената на депутатите, подкрепили Сотир Цацаров:

Драгомир Стойнев, Петър Кънев, Тома Томов, Михаил Христов, Богдан Боцев, Васил Антонов, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Георги Вергиев, Георги Търновалийски, Димитър Георгиев, Добрин Данев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Любомир Бонев, Манол Генов, Мартин Обрешков, Николай Тишев, Николай Пенев, Николай Бошкилов, Радослав Стойчев, Светла Бъчварова, Смиляна Нитова-Кръстева, Теодора Халачева, Тодор Байчев, Цветан Топчиев, Чавдар Велинов.

Нюз бг

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here