До 2 г. затвор за горене на отпадъци, проверяват и кюмбетата вътре в къщите

0
1020

Лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. за всеки, който се топли с отпадъчни масла, гуми, пластмаса и текстил в големи количества, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които внасят днес депутати от ГЕРБ по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова. Причината е мръсният въздух. 

09/12/2019

08/12/2019

За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация.

Поправките предвиждат и – след решение на съд, инспекторите на СО да могат да проверяват и какво гори в кюмбетата вътре в къщите. 

В момента това е невъзможно и се проверява само горенето на отпадъци на открито. 

Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа, заяви вчера Фандъкова, като обясни кое е предизвикало настояването й да се инкриминира горенето на отпадъци. 

Нерегламентираното горене на гуми и отпадъци се увеличава всяка година. Нарушителите виждат, че няма адекватни наказания и затова си позволяват да горят в печките си всякакви боклуци. От комините излиза сиво-черен дим, заяви Мария Панчева от Инициативен комитет „Подкрепа за „Красна поляна“ по Нова тв. „Полицията и ние от район „Красна поляна” от два месеца имаме мобилни групи, които реагират веднага на нерегламентирано горене. Имаме 7 такива случая, които са особено опасни. Единият от тях беше горене на гуми. Наистина трябва да има мерки, които да инкриминират такива запалвания. Трябва нарушителите да носят наказателна отговорност”, коментира Иван Чакъров, кмет на „Красна поляна”.

Оффнюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here