Прокуратурата поиска постоянен арест за Баневи

0
285
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража Евгения и Николай Баневи. Предстои съдът да насрочи час за заседанието по мерките за неотклонение днес, съобщиха от държавното обвинение.

По-рано днес адвокатът на двамата каза, че те ще искат от съда да ги пусне под домашен арест или парична гаранция.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. – сумите се намирали в офшорни сметки, контролирани от семейството извън територията на България.

От държавното обвинение обявиха вчера, че в престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Мария Банева се е разпореждала и е вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата ще поиска на нея да й бъде наложена мярка „парична гаранция“ заради напредналата й възраст.

Вчера Евгения и Николай Баневи бяха екстрадирани от Франция у нас с два различни полета.

Те се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати, коментира още адвокатът им Христо Ботев, който вече се е срещал с тях в ареста.

„Днес ще отправят молба до съда лично да се запознаят с делото, така че ще има време да се видим и да обсъдим обвинението”, заяви още адвокат Ботев.

glasove.com

 

 

 

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here