Майките вдигат палатковия лагер, парламентът прие окончателно Закона за личната помощ

0
144

Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Тя ще се предоставя на базата на индивидуална оценка на потребностите. С 143 гласа „за“ депутатите окончателно приеха закона за личната помощ, който по думите на майките за деца с увреждания, е чакан от 2014 година, когато са първите им протести в тази насока. Четири години по -късно битката им беше увещана с успех. Те ръкопляскаха в края на гласуването.

Оттук насетне парите за личната помощ ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет в бюджета на социалното министерство. А агенцията за социално подпомагане ще трябва да осъществява контрол за изразходването на тези средства.

По отношение на дебатите в пленарната зала депутатите отхвърлиха идеята да се поддържа регистър за кандидатите за личен асистент. Приеха обаче идеята общините да могат да преотстъпват дейностите за осъществяване на личната помощ.

В един момент обаче дебатът се прехвърли върху това кой присъства и кой не в пленарната зала. Управляващите от ГЕРБ обвиниха БСП, че в дни, в които се гласува изключително важни законопроекти, тях ги няма и посочиха, че дори лидерът им Корнелия Нинова не присъства. От БСП им отговориха, че този законопроект всъщност е на Корнелия Нинова и не са длъжни да осигуряват кворум, за да може управляващите да работят.
След гласуването социалният министър Бисер Петков благодари на всички, които са били ангажирани в последните месеци със Закона за личната помощ и каза, че през цялото това време този закон е бил между „осана и разпни го“, но в крайна сметка се е постигнало желаното от майките на деца с увреждания и всички ангажименти към тях са бил изпълнени.
Омбудсманът Мая Манолова определи Закона за личната помощ като една голяма победа, защото в началото, по думите ѝ, когато се заговорило за този закон, нито една институция не го е подкрепяла.

От своя страна майките заявиха, че реформата вече е започнала. Хванаха се за ръце и благодариха на системата, че ги е обединила
Майките на деца с увреждания вече разрушават своя палатков лагер на служебния вход пред НС. Палатките обаче ще бъдат преместени пред Министерството на здравеопазването, докато реформата не бъде доведена докрай./КРОСС/

Източник БНТ

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here