”Репортери без граници” след среща с Борисов: В България има медийна гражданска война

0
269

Ситуацията в България може да се сравни с ”медийна гражданска война”. Много фактори трябва да се подобрят, за да не е България на последно място в ЕС и Балканите по отношение на медийната свобода.

Това казаха пред журналисти представителите на „Репортери без граници“, които днес имаха среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Кристоф Делоар – генерален секретар на организацията и  ръководителят на отдел  Полин Адес-Мевел изразиха за пореден път тревогата си от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта.

Припомняме, че организацията всяка година съставя индекс на свободата на медиите и нивата на корупция в 180 държави, а в него България на 111-то. “Репортери без граници“ алармираха многократно през последните месеци, че в продължение на три години не получават отговор на поканата си за среща с министър председателят Борисов. „Един от въпросите, които повдигнахме, е за редакционната независимост на обществените медии в България. Тя трябва да се подобри“, посочи Делоар. Той добави, че организацията не е съгласна с мнението на министър-председателя, че обществените медии в България работят свободно.

Адес-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии у нас. Тя посочи сред ключовите проблеми и липсата на прозрачност за медийната собственост, конфликтите на интереси и др. 

Премиерът обеща да проучи препоръките ни, но отрече над медиите да се оказва правен натиск, допълниха от организацията.

Бойко Борисов е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка чрез държавното дружество „Български пощи” ЕАД да се извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната и с работата на европейския комисар от България Мария Габриел. Министър-председателят е поканил представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност, съобщават от пресслужата на МС.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here