„Изборът е предрешен.“ НПО отказват да задават въпроси на кандидатите за КПКОНПИ

0
129

Неправителствени организации отказват да участват в процедурата по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) като изпращат становища и задават въпроси. Това става ясно от отворено писмо на пет организации с нестопанска цел.

„Заставаме зад убеждението, че изпращането на становища и въпроси към кандидатите ще доведе единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура. Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представители на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ“, аргументират се неправителствените организации.

Кандидати за председател на антикорупционната комисия са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, издигнат от управляващата коалиция, и Симеон Найденов, номинация на „Воля“. Те ще бъдат изслушани във вторник.

„Смятаме, че е недопустима, като граничи с абсурда, ситуацията, в която действащ главен прокурор обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за своята номинация за ръководител на орган на изпълнителната власт“, пишат по този повод в писмото си неправителствените организации.

То е подписано от „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

Според тях предстоящият избор на председател на КПКОНПИ е предрешен. „Констатираме със съжаление, че това е поредна процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа“, пишат те./svobodnaevropa.bg/

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here