БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева

0
300

За БСП поредната рокада в правителството на Борисов – смяната на социалния министър Бисер Петков – от една страна не е учудващо като традиция, но от друга е и симптом за блокаж на управленски системи.

От „Атака“ и БСП излязоха със сериозни критики както за оставката на Бисер Петков, така и спрямо издигането на зам.-образователният министър Деница Сачева за социален министър. 

От трибуната на Народното събрание по време на дебатите „за“ или „против“ кандидатурата на Сачева за нов социален министър, депутатът от БСП Драгомир Стойнев посочи проблемите в цялата сфера – от разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, изкуствено създаден проблем с болничнитеСата на социалния министър показва криза в управленския кабинет, подчерта депутатът от БСП Драгомир Стойнев и добави, че макар и да не отрича експертизата и кариерата на Деница Сачева, се безпокои, че тя ще прокарва джендър идеология – „джендър идеологията отново се връща на политическото поле“, след някои скандални случаи с нейното име.

Рокадата в правителството означава, че всички теми в България буксуват и има системен проблем. ГЕРБ не проведе нито една реформа, а разбиха система, нападна управляващите депутатът от опозицията Драгомир Стойнев. 

Той разкритикува и образователната система. „Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и „Под игото„. Тук ще изберем министър, според който не е имало турско робство, а османско присъствие„, негодуват червените.

Драгомир Стойнев изтъкна, че ако тази номинация не бъде приета, е нормално правителството да падне. Според него кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с така наречената джендър идеология.

„Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това, след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле„, каза още Стойнев.

Десислав Чуколов от „Атака“ също обяви, че ще гласува против Деница Сачева за социален министър. Той днес разбрал, че сутринта е имало някакъв коалиционен съвет, където се обсъждала кандидатурата на Сачева.

Чуколов също настоя кандидатът за поста министър на труда и социалната политика Деница Сачева да отговори на въпроси за Истанбулската конвенция. Чуколов настоя Законът за социалните услуги да бъде отменен

Вицепремиерът Томислав Дончев, който представи кандидатурата на Деница Сачева не остава безразличен към отправените критики към нея. Той заяви, че някой говори силно или вика, когато няма какво да каже.

Дончев първа иска да опровергае редица неточности или откровени заблуждения в изказването на Драго Стойнев. „Ние изпуснахме само темата с илюстрацията на кориците на „Хари Потър„, заяви вицепремиерът. 

Червените също отговориха на изказването на Томислав Дончев. Драгомир Стойнев изтъкна, че винаги е имало страсти в пленарна зала, но това е част от демокрацията. Стойнев разкритикува Сачева и че не е довела доникъде проекти за 2 млрд лева.

Георги Гьоков заяви, че от БСП няма да подкрепят смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева.

От ДПС също се включиха в дискусията. Депутатът и бивш социален министър Хасан Адемов посочи, че категорично не са съгласни с процедурата по включване на точката от дневния ред, защото в правилника на парламента на извънредни заседания редът се гласувал предварително. „Нищо извънредно и необичайно не налага включването на други точки„, аргументира се Адемов. ДПС не са съгласни изобщо с процедурата по точката в дневния ред стана ясно и от изказване на Йордан Цонев.

Той запита дали смяната на един министър с друг решава проблемите. Цонев поиска ясна и дългосрочно визия за сектора. Не е ясно как ще изглежда в края на мандата и как – след мандата, посочи Йордан Цонев.

По думите на Хасан Адемов Бисер Петков е човек със сериозна експертиза и изключително диалогичен, макар и никой да не оспорвал качествата на Деница Сачева. Той изтъкна, че със смяната на министрите се забавят темповете за развитие в социалната сфера.

Хасан Адемов заяви и че ако новият министър няма подкрепата на колегите си и на парламентарната си група, каквито и мерки да предложи, те ще увиснат във въздуха.

Според Адемов смяната на министрите на принципа „Стани да седна“ няма да реши нито един от въпросите в социалната сфера. Деница Сачева ще забави решаването на настоящите проблеми, но ще бъдат добавени още такива, допълни той. 

Неговият съпартиец от ДПС – Йордан Цонев, заяви, че дебатът е политически при смяната на социалните министри. По думите му няма фокус за реформите, защото те са като „тука-има, тука-няма„.

„В предложението на г-н Борисов Деница Сачева да стане министър няма нищо страшно„, беше лаконичен от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той напомни, че БСП също направили промени в някои комисии, а управляващите ги подкрепили. Когато пламенно защитавате една или друга теза, не винаги сте последователни като партия, констатира Биков. По думите му управляващите се борят за това България да върви напред.

Председателят на ресорната образователна комисия Милена Дамянова защити Деница Сачева и заяви, че тя не е правила промени в учебните програми. Така Дамянова отхвърли критиките на червените.

Като извънредна и първа точка от дневния ред на извънредното заседание на парламента днес влезе номинацията на зам.-министъра на образованието Деница Сачева за министър на труда и социалната политика на мястото на подалия оставка в петък миналата седмица Бисер Петков.

Премиерът Борисов обяви номинацията още през уикенда, без това да е направено официално. Едва тази сутрин се появи информация за спешен коалиционен съвет.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here