Иван Костов: Борисов да прочете документите от 2000 г. и да види решенията за водната криза

0
893

Правосъдието и върховенството на закона, както и натрупалите се проблеми в областта на социалната политика, довели за съжаление до оставката на един изключителен експерт Бисер Петков, са основните въпроси които вълнуват обществото ни извън политиката.

И разбира се водата, за Перник и Брезник това е голям проблем, заяви бившият премиер Иван Костов по БНТ. Нормативната основа, на която се гради управлението, не се изпълнява, подчерта той. Неглижирането на водните проблеми е обхванало администрацията, както и кабинетите, каза още Костов. 

Премиерът трябва лично да се запознае с документите, приети още 2000 г., и да вземе сам решение, защото няма на кого да се довери, смята Костов. В тях е оценено колко струва водната ни структура – 12 млрд. лева, казано е и как могат да бъдат намерени пари за обновяването й, подчерта бившият премиер. 

Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, той трябва да влезе в ролята на най-висш публичен управител на страната, каза Костов. По негово мнение министър-председателят не трябва да се доверява на преценката на отговорните министри и на висшия ешалон на администрацията, защото те са отговорни за изпълнението и ще му представят друга картина на ситуацията с безводитето в Перник.

Това е проблем на националната сигурност, качеството на водата влияе пряко на здравето на хората, обясни Костов. 

Като много добра крачка оцени Костов посещението на Бойко Борисов в Белия дом. Но в прессъобщението от срещата се споменава сигурност, енергийна сигурност, корупция, свобода на медиите – все проблеми, които са от нашия дневен ред, не падане на американски визи. 

Най-големият геополитически проблем за нас е излизането на Великобритания от ЕС. Получаваме най-малко на човек от населението от европейските фондове, питам как тогава се води кохезионна политика. Каква е позицията на България, ще стоим ли като страна в ъгъла, няма как да ни водят хора, за които не сме гласували, смята Костов. 

Макрон вероятно ще падне скоро, не го виждам като лидер на Европа. Той си позволява провокации, води политика с Русия зад гърба на Европа, така не се прави европейска политика, заяви Костов. 

Той изрази подкрепа за столичния кмет Йорданка Фандъкова за увеличение на данъка за старите коли. Пожелавам й смелост да погледне към проблема в цялост – и цената на билетите, и на паркирането… Защото чистотата на въздуха е другият голям проблем за здравето на нацията, подчерта Костов.  

Той посъветва Росен Плевнелиев да прочете книгата му, а да не поликантства с думите си, че Костов работи само за разделянето на дясното. 

Оффнюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here