Плевнелиев връчва мандата в петък

0
160

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на тази парламентарна група, която поеме ясен ангажимент за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Процедурата по връчване на мандата ще бъде изпълнена в петък, 2 декември.

Вероятният получател на третия проучвателен мандат ще бъде Патриотичният фронт, който официално поддържа тезата, че е нужно програмно правителство до края на мандата на 43-то Народно събрание. Красимир Каракачанов дори не изключи да поеме премиерския пост, „ако се наложи“.

Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Росен Плевнелиев, участниците в което обсъждаха начините за изход от кризата след оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Премиерът в оставка отново заяви, че ГЕРБ няма да носи отговорност за сформирането на правителство в сегашното Народно събрание. По думите му, на днешния Консултативен съвет по национална сигурност готовност за това са изразили други политически формации.

По отношение на готовността на Патриотичния фронт и Реформаторския блок да опитат да съставят правителство, Борисов заяви, че така както преди две години те са отказали да влязат във властта с него, така сега и ГЕРБ няма да ги подкрепи.

Аз няма да съм министър-председател. – категоричен бе Борисов. – Аз мога да съм премиер само когато е с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелил изборите. Тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да нося цялата отговорност. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиера, министрите, разбира се, да си носи и отговорността за управлението и всички стъпки. – допълни той.

Въпреки че първите две партии в 43-то Народно събрание – ГЕРБ и БСП няма да изпълнят мандатите, Плевнелиев свята, че все още има шанс за съставяне на нов кабинет чрез трета политическа сила.

„Продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможно да се състави ново правителство. Третият мандат ще бъде връчен след много размисъл, допълнителни консултации на тези, които ще имат най-големия шанс да опитат да съставят правителство“, каза той след края на КСНС.

Да се премине към връчване на мандати, призоваха от БСП.

Има конституция и ред в държавата, връчване на трите сили, ако трета опита да прави правителство, ние оставаме в опозиция, ако и третата не може да направи правителство, да се отива на предсрочни избори, това е нашето мнение, заяви след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова. Тя посочи 26-и март като подходяща дата за предсрочни избори./КРОСС

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here