Нощта срещу Андреевден е магична – всичките ти желания ще се сбъднат

0
1078

На 30 ноември православната църква почита паметта на св. апостол Андрей. Наричан е още Първозвани, защото пръв бил повикан да тръгне след Христа.

Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Легендата гласи, че св. Андрей укротил мечка, затова е известен още и като повелител на дивите зверове. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, прогонвайки зимата и дългите нощи. Българите наричат празника още Едрей, Едринден или Мечкинден.

Българското народно предание разказва за самотника светец Андрей, който живеел в планината. Имал си нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единственият вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и оттогава светията станал господар на мечките.

Традицията на този ден повелява на жените вкъщи да не работят. В навечерието на Андреевден домакините варят царевица, фасул, ечемик, овес – всичко, което се сее.

Докато приготвят вечерята, наричат с думите: „Както сварените зърна наедряват, така и да наедреят посевите.“ Цялото домочадие после хвърля нависоко няколко зърна в комина, „да израснат посевите високи“ – хапват, а жената раздава от варивото и на комшиите – да е плодовита годината. Младите невести също празнуват, очаквайки плодородие и здраве. 

В нощта на 29 срещу 30 ноември момите гадаят за женихите си, отправят молитви за щастие и скорошно предложение за брак. Според поверието в навечерието на Деня на св. Андрей се случват мистични неща. И ако си пожелаете нещо искрено и с цялото си сърце, то ще се сбъдне! 

Характер и съдба на хората, които празнуват на този ден

Според звездите хората с име Андрей и неговите производни са харизматични, успешни и изключително привлекателни. Те са изпълнителни и добросъвестни. Амбициозни, съобразителни и интелигентни. Умеят да се изразяват добре, креативни са и спокойни. В определени моменти могат да проявяват ревност към партньора си, тъй като самите те държат изключително много на верността и постоянството. 

Какво го очаква детето ви, ако го кръстите Андрей?
Името Андрей от старогръцки означава „мъжествен, силен“. Счита се, че децата, които носят това име, са остроумни, отговорни и целеустремени. Те никога не са удовлетворени от това, което имат, и винаги се стремят да доказват себе си пред другите. Темпераментни са и своенравни. Бунтари са по природа. Не обичат да се съобразяват с изискванията и повелите на родителите си. Имат технически умения, сръчни са и биват привлечени от занимания, изискващи конструктивни способности. Когато пораснат, от тях стават успешни инженери, учени, бизнесмени и хора на изкуството – художници, певци, писатели, актьори.

Астрологични характеристики

Зодиакален знак: Стрелец

Планета: Слънце

Цвят на името: наситеночервен, златист

Камък-талисман: кехлибар

Растение: анемона

Животно: гепард

Щастлив ден: неделя

Имен ден празнуват Андрей, Андрея, Адриян, Андриян, Андро, Храбър, Силен, Първан. 


Източник: woman.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here